La Palatul Oştirii din Copou a avut loc miercuri ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii 15 Mecanizate ‘Podu Înalt’, la eveniment colonelul Claudiu Tamaş preluând comanda şi Drapelul de luptă ale marii unităţi de la generalul de brigadă Daniel Pop, care a fost promovat în cadrul Statului Major al Apărării.
Au fost prezenţi la eveniment şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, general de brigadă Nicolae Tonu, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefii instituţiilor ieşene din cadrul sistemului naţional de apărare, personal din Brigada 15 Mecanizată.
Potrivit unui comunicat remis presei, colonelul Claudiu Tamaş a îndeplinit de-a lungul carierei numeroase funcţii, dintre care amintim: şef al modulului S3-Operaţii şi Instrucţie la comandamentul Brigăzii 2 Infanterie ‘Rovine’ până în luna mai 2017, când preia comanda al Batalionului 20 Infanterie ‘Dolj. La data de 8 mai 2020, prin Ordin al ministrului Apărării Naţionale, este avansat la gradul de colonel şi numit în funcţia de locţiitor al comandantului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova.
Colonelul Claudiu Tamaş a fost direct implicat în iniţierea şi dezvoltarea celui mai mare comandament NATO din sud-estul Europei ce a fost dislocat pe teritoriul României.
Din pregătirea militară a colonelului Tamaş amintim Institutul de Infanterie şi Chimie ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu, cursul pentru ‘Viitori comandanţi de unităţi’ organizat în cadrul Şcolii de Aplicaţie a Infanteriei din Montpellier, Franţa, unde a urmat şi cursul de stat major pentru ofiţeri, la Şcoala de Stat Major a Armatei Franceze din Compiegne.
A urmat cursurile programului de studii ‘Conducere Interarme Forţe Terestre’ organizat de către Facultatea de Comandă şi Stat Major a Universităţii Naţionale de Apărare ‘Carol I’, obţinând astfel, în anul 2012, diploma de master în domeniul ‘Ştiinţe Militare şi Informaţii’ . De-a lungul timpului, colonelul Tamaş şi-a continuat permanent dezvoltarea profesională urmând nenumărate cursuri de carieră precum ‘Cursul de securitate europeană şi politici de securitate’, ‘Cursul de Introducere în NATO’, ‘Cursul de management şi negociere al conflictelor’, ‘Cursul de Securitate euroatlantică şi managementul crizelor’, ‘Cursul privind regulile conflictului armat’, ‘Cursul de management al resurselor din NATO’, atât în ţară cât şi în străinătate.
Colonelul Tamaş deţine o diplomă de master în domeniul ‘Relaţii Internaţionale şi Sisteme de Securitate’ acordată în anul 2007 de către Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi este licenţiat în Ştiinţe Economice, specialitatea ‘Finanţe Bănci’ din anul 2011, după absolvirea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii ‘Titu Maiorescu’ din Bucureşti.
În anul 2014, şeful Statului Major al Forţelor Terestre i-a acordat colonelului Claudiu Tamaş, pentru meritele sale deosebite, ‘Medalia de Onoare a Forţelor Terestre Române’, iar în 2017 a fost decorat cu ‘The Georgia Meritorious Service Medal’ de către Departament de Stat al Statelor Unite ale Americii. De asemenea, colonelului Tamaş i-au fost conferite Semnele Onorifice ‘În Serviciul Patriei’ pentru cincisprezece şi, respectiv, douăzeci de ani de activitate.