Reprezentanţii DGASPC Iaşi au anunţat, luni, că a fost finalizat proiectul privind reamenajarea şi dotarea, cu finanţare de la UNICEF România, a camerelor destinate audierii minorilor din judeţelor Iaşi şi Vaslui.
În urma finalizării acestui proiect implementat de Asociaţia Alternative Sociale cu sprijinul financiar al UNICEF România, copiii din Iaşi şi Vaslui abuzaţi sau cei care au asistat la evenimente traumatizante beneficiază de proceduri de audieri şi camere de audieri moderne care îi ajută să nu retrăiască drama prin care au trecut.
‘Avem prilejul să facem audieri cu copii într-un mediu prietenos. De aceea ne bucurăm de sprijinul colegilor de la UNICEF. Avem cazuistică destul de mare, ca şi volum. Această cameră este folosită zilnic pentru audierea copiilor care sunt însoţiţi de reprezentanţii legali, poliţie sau avocaţi. (…) Pe noi ne interesează ca în timpul audierilor, beneficiarul, adică minorul, să se simtă bine, să îşi poată exprima opiniile, sentimentele în aşa fel încât specialistul să îşi poată da seama de starea lui’, a declarat directorul general DGASPC Iaşi, Ion Florin.
Preşedintele Asociaţiei Alternative Sociale, Cătălin Luca, a explicat la rândul său că această cameră a copilului se adresează în special copiilor victime ale abuzului şi al neglijării, dar şi copiilor martori la infracţiuni care sunt afectaţi emoţional sau traumatizaţi pentru că au văzut o serie de lucruri care au avut un foarte mare impact emoţional.
‘Trebuie făcută o investigare a lor, de către specialişti, pentru că o investigare ‘la cald’, luate imediat după comiterea infracţiunii, într-un mod care să fie nesugestiv pentru copil, care să fie şi prietenos pentru copilul victimă, şi care ar trebui să perceapă specialistul, fie că vorbim de psiholog, procuror, instanţă de judecată sau asistent social, ca nefiind o altă traumă suplimentară sau instituţională. Deja este în mentalul colectiv ideea de protecţia copilului. Faptul că există aceste camere de audiere a copilului la Direcţia pentru Protecţia Copilului este o asociere foarte pozitivă şi sănătoasă şi oferă copilului încredere. Aici, Alternative Sociale a avut un rol foarte important, cu finanţare de la UNICEF, în colaborare de mulţi ani cu UNICEF România, pentru a dota mai multe camere de la Poliţie, am făcut cursuri de pregătire şi am scos primul ghid de audieri a copilului în proceduri judiciare’, a declarat Cătălin Luca.
Voica Tomoş, specialist în protecţia copilului în cadrul UNICEF România, a declarat presei că este o realizare importantă faptul că autorităţile publice responsabile îşi dau mâna cu societatea civilă din Iaşi pentru a face lucruri importante şi bune pentru aceşti copii.
‘Camera de audiere este o refacere a unor iniţiative care datează, cel puţin la Iaşi, de ani buni. Ne bucurăm să vedem că există un progres continuu. Fiecare copil care ajunge prin camera de audiere este un copil sprijinit prin a trece prin acest proces mai uşor, este un proces în care toate drepturile îi sunt respectate, lucru absolut firesc’, a declarat specialistul UNICEF România. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)