AcasăStiri generaleIaşi: Centre culturale inaugurate la Palatul Braunstein, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi...

Iaşi: Centre culturale inaugurate la Palatul Braunstein, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, doamna Laurence Auer, şi al Germaniei, Peer Gebauer, s-au aflat, joi, la Iaşi, pentru a inaugura, alături de autorităţile locale, centrele culturale ale celor două ţări, care funcţionează în Palatul Braunstein, un imobil simbol din centrul oraşului.

Palatul Braunstein este una dintre clădirile monument istoric ale Iaşiului, construită la începutul secolului trecut, însă după cel de-al doilea Război Mondial a fost transformată în clădire de locuinţe sociale. După 1990, unele părţi ale clădirii au fost retrocedate, iar apoi răscumpărate de către primărie, care în 2016 a demarat un proiect de reabilitare, consolidare şi reamenajare, beneficiind de fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro Palatul Braunstein. După finalizarea lucrărilor, Palatul Braunstein a devenit sediul unui Centru Cultural European, a mai multor săli de expoziţie şi conferinţe.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a declarat celor veniţi să ia parte la inaugurare, că evenimentul coincide cu aniversarea a 30 de ani de când România a aderat la Asociaţia Internaţională a Francofoniei.

‘Se ştie că Iaşul este un oraş francofon, atât datorită universităţilor, cât şi profesorilor, dar şi legăturilor între artişti, oameni de cultură. Sunt cu atât mai fericită să fiu la această inaugurare a centrelor culturale din Palatul Braunstein (…) Ce simbol mai frumos decât reunirea în aceaşi loc a două centre culturale prezente la Iaşi încă de la începutul anilor 1990. Două centre care mai bine de 30 de ani au oferit oraşului, comunităţii academice, şcolilor, artiştilor şi tuturor iubitorilor de cultură germană şi franceză’, a afirmat ambasadorul Laurence Auer.

Ea a declarat, totodată, că graţie unei echipe municipale hotărâte, Palatul Braunstein, care în urmă cu câţiva ani era o clădire aflată într-un stadiu avansat de degradare, şi-a recăpătat gloria şi strălucirea cu ajutorul fondurilor europene, redevenind astfel una dintre emblemele oraşului.

Pentru ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, inaugurarea celor două centre culturale în Palatul Braunstein subliniază faptul că acest oraş are o cultură internaţională deosebită.

‘Este o zi sub o mulţime de aspecte. Azi nu inaugurăm doar Centrul Cultural German şi Institutul Cultural Francez în splendidul şi recentul reabilitat Palat Braunstein, ci scriem un alt capitol al colaborării franco-germane în Europa, în ţara noastră gazdă şi parteneră, România, aici, în Iaşiul ospitalier cu o activitate culturală deosebit de dinamică. Toate acestea se întâmplă într-un an special, fiindcă în 2023 sărbătorim 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, care stă la baza colaborării noastre’, a afirmat ambasadorul Peer Gebauer.

La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, care a subliniat importanţa investiţiei derulate cu fonduri UE pentru punerea în valoare a acestei clădiri simbol.

‘Palatul Braunstein a fost aproape o clădire distrusă, care a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă din actualul POR. Lucrările nu au fost ieftine, au fost investiţi aproape 6 milioane de euro pentru a transforma o clădire care tindea să se autodemoleze în ceea ce este astăzi, un loc viu, un loc unde se petrec foarte multe evenimente culturale şi ştiinţifice. Având în vedere faptul că şi Institutul Francez şi Centrul German nu mai aveau activitate pe care să poată desfăşura în spaţiile ce le deţineau, am ajuns la concluzia că putem extinde aceste activităţi în Palatul Braunstein. Desigur, avem deschiderea şi pentru celelalte culturi europene şi nu numai’, a declarat primarul Mihai Chirica.

În Palatul Braunstein a fost alocat un spaţiu şi pentru Centrul Cultural al Italiei, în clădire mai funcţionând şi Universitatea Naţională de Arte ‘George Enescu’ şi filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România. AGERPRES / (A – AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks