AcasăPoliticaIaşi: Chirica afirmă că trimiterea sa în judecată în dosarul Veranda are...

Iaşi: Chirica afirmă că trimiterea sa în judecată în dosarul Veranda are loc chiar în momentul depunerii candidaturilor

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul „Veranda” nu este „o surpriză foarte mare”, însă nu credea că se va întâmpla la momentul anunţării şi depunerii candidaturilor, el acuzând „prietenii în justiţie” ale unor partide şi contracandidaţi ai săi, scrie Agerpres.

„Nu este un dosar nou. Era de fapt de aşteptat acest lucru, dar nu mă gândeam că se va întâmpla chiar în momentul în care s-au anunţat candidaturile. Se pare că raportul CSAT, cel pe care l-a prezentat presa zilele trecute, este unul corect. Se simte faptul că justiţia din România, părţi ale ei, să nu generalizăm, a intrat în joaca unor partide politice. Nu este normal ca din 14 decembrie 2022 să spui că ai finalizat o cercetare penală exact în pre-zilele în care se intră în campanie electorală. Bănui că nu mai sunt alte soluţii ale unor partide sau candidaţi pentru a convinge electoratul şi apelează la prieteniile din justiţie”, a declarat primarul Mihai Chirica, a cărui candidatură pentru un nou mandat a fost validată de conducerea naţională a PNL pe 22 martie.

Edilul a susţinut că trimiterea sa în judecată în acest dosar a fost făcută pentru a favoriza alţi candidaţi la funcţia de primar al Iaşiului.

„Eu vreau să-i avertizez pe toţi cei care sunt oameni cerebrali că lucrurile nu vor avea o influenţă dramatică asupra mea, în calitate de candidat, în condiţiile în care, aşa cum am spus şi cu altă ocazie, nu există nicio faptă care să poată fi adusă ca incriminare. Mi-am făcut treaba şi mi-o fac în continuare. Nu pot să interzic emiterea unor acte administrative. Iar cine le utilizează, să plătească. Dar este un lucru mizerabil pentru că ieri, după ce Forţa Dreptei şi o parte din aceasta, respectiv USR, îşi anunţă candidatul, a doua zi apare această această depunere de dosar. Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel. Poate reuşeşte o parte dintre colegii mei din viaţa politică să încerce să elimine toată influenţa politică din justiţie. Mergem mai departe, asta e situaţia, nu e o surpriză foarte mare, pentru că nu mai exista niciun argument care să mă coboare în sondaje şi-l folosesc pe acesta”, a afirmat primarul Chirica.

Primarul Iaşiului spune că această decizie a procurorilor DIICOT vine după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a propus clasarea dosarului său după şase ani de verificări.

Edilul şef a afirmat, totodată, că „sunt foarte mulţi bani în joc” în proiectele de dezvoltare ale oraşului, mai ales cei din fonduri europene, iar „aceste tentaţii determină unii jucători politici să apeleze la toate soluţiile”. „Alegerile din 9 iunie vor trece, rezultatele nu vor fi schimbate în mod simţitor. Dar mai sunt şi alte instituţii ale statului care vor trebui să se ocupe de aceste practici (…) Un singur lucru aş spune tuturor celor care n-au înţeles că separarea puterilor în stat at este principala condiţie a democraţiei, să le fie ruşine. Va veni timpul când vor plăti pentru toate mizeriile astea pe care le fac aducând atâta neîncredere în instituţiile statului”, a adăugat Chirica.

Acesta a răspuns AGERPRES că trimiterea sa în judecată în dosarul Veranda alături de alte 25 de persoane, printre care şi funcţionari din serviciile Primăriei, nu va duce la vreun impas în administraţia locală.

„La Primărie nu există niciun impas din perspectiva asta. M-am uitat şi eu un pic pe lista de acolo. Nu-mi era toată familiară. Sunt persoane care nu le-am văzut în viaţa mea, nu ştiu despre ce şi cu ce se ocupă. La alte instituţii înţeleg că trebuie să-şi închidă uşile. Şi Direcţia de Cultură din judeţul Iaşi, şi Oficiu de Cadastru ar trebui să-şi închidă activitatea. Şi multe alte instituţii care au fost introduse într-un dosar care n-are de-a face ca şi competenţă cu actul de corupţie”, a răspuns primarul Mihai Chirica.

Edilul a ţinut şi să precizeze că dosarul „Veranda” încă nu a ajuns la faza de judecată, fiind la nivel de cameră preliminară şi că este posibil să rămână în această fază „ani de zile”.

Mihai Chirica a spus şi că acest lucru îl face şi mai motivat să câştige un nou mandat de primar. „Nu îmi fac probleme din punct de vedere electoral. Mă motivează şi mai mult să înving, să le arăt cât de mici sunt, dar până la urmă adevărul va trebui să iasă la lumină (…) Deci, ei lucrează la butoanele astea fine pe care şi le-au creat prin diverse pârghii şi bănui că Preşedinţia, CSM-ul, Inspecţia Judiciară şi alte instituţii care se ocupă cu adevărat de justiţie îşi vor spune cuvântul”, a susţinut el.

Edilul a mai reiterat, totodată, că nu a făcut decât să îşi respecte fişa postului şi că nu există un prejudiciu în acest dosar.

Primarul Chirica a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire, beneficiar fiind omul de afaceri Cristin Zămoşteanu.

Printre cei 26 de inculpaţi trimişi în judecată se află funcţionari din Primăria Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi, dar şi oameni de afaceri şi membri ai familiei Zămoşteanu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei arhitectul şef, Alexandru Mustiaţă, şeful Direcţiei Juridice, Cristina Oţeleanu, şi Raluca Mocanu – fost arhitect şef al municipiului Iaşi.

DIICOT nu a emis un comunicat de presă privind trimiterea lui Chirica în judecată, însă dosarul a fost înregistrat vineri la Curtea de Apel Iaşi, conform portalului instanţelor.

În comunicatele emise anterior de DIICOT, acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ancheta vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism.

Articolul Iaşi: Chirica afirmă că trimiterea sa în judecată în dosarul Veranda are loc chiar în momentul depunerii candidaturilor apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks