Un contract privind extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în mai multe localităţi din judeţul Iaşi a fost semnat, joi, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Contractul, în valoare totală de 74,97 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat de directorul ApaVital şi câştigătorul licitaţiei, SC Daroconstruct SRL. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe. El prevede extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în localităţile Sineşti, Popeşti şi Brăeşti, care însumează o populaţie de peste 190.000 de persoane.
Prin intermediul acestui contract vor fi efectuate lucrări şi în localităţile Lungani, Bocniţa, Doroşcani, Hărpăşeşti şi Storneşti, unde vor fi construite mai multe rezervoare, o staţie de clorinare, o staţie de pompare şi vor fi înfiinţate reţele de canalizare în localităţile Sineşti şi Popeşti. Valoarea acestui contract se ridică la 74,97 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni.
‘Proiectul de apă din judeţul Iaşi este unul de importanţă majoră pentru judeţ, în valoare de peste 500 de milioane de euro şi sunt peste 190.000 de locuitori beneficiari ai acestui proiect. Este de apreciat ritmul de implementare şi tot ceea ce am văzut eu că prinde contur. Sunt multe contracte pe care le-am semnat la nivel naţional dar care şi astăzi au probleme în ceea ce priveşte contractele de execuţie lucrări. Aici bucuria a fost deosebită fiindcă am văzut implicare atât din partea Consiliului Judeţean cât şi din partea operatorului de apă, care îşi face treaba cu conştiinciozitate şi, din câte se pare, va duce la bun sfârşit proiectul de mare importanţă pentru locuitorii judeţului Iaşi’, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Contractul face parte dintr-un amplu proiect, care îşi propune dezvoltarea infrastructurii de apă din judeţul Iaşi. Acest proiect, în valoare de peste 427, 91 milioane de euro, este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat şi 2% bugetul local. Cofinanţarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către ApaVital SA.
‘Modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă este o prioritate a administraţiei judeţene, iar proiectul cu finanţare prin POIM pe care îl derulează ApaVital va însemna realizarea a peste 1.500 de km de reţele de apă şi canalizare în 141 de localităţi. În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, ministrul Marcel Boloş semna aici împreună cu ApaVital acordul prealabil contractului de finanţare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă uzată din judeţul Iaşi, iar astăzi putem vorbi despre 9 contracte de lucrări semnate şi alte 6 pentru utilaje şi echipamente. (…) Resursele de apă vor fi tot mai preţioase în anii care vin, iar Consiliul Judeţean, prin intermediul ApaVital, se va asigura că toate comunităţile ieşene vor ajunge să aibă acces la sistemul centralizat de furnizare’, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.