AcasăStiri generaleIaşi: Dezbatere pe tema modului de aplicare a Legii zonelor metropolitane

Iaşi: Dezbatere pe tema modului de aplicare a Legii zonelor metropolitane

Reprezentanţi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iaşi (ADI ZMI) şi cei ai ministerelor s-au întâlnit la Iaşi pentru discuta despre modul de aplicare a legii zonelor metropolitane.

Viceprimarul Iaşiului, Daniel Juravle, a declarat pentru AGERPRES că pe parcursul celor trei zile s-a dorit să fie stabilit modul în care fiecare instituţie implicată îşi poarte aduce aportul pentru ca legea asociaţiilor de zonă metropolitană să fie clară şi aplicabilă tuturor beneficiarilor.

‘Există o lege a asociaţiilor zonelor metropolitane, Legea 246, care clarifică organizarea acestora. Prin această lege aceste asociaţii de zonă metropolitană sunt finanţate de acum înainte prin fonduri guvernamentale. Asta înseamnă că zonele metropolitane se vor dezvolta cu adevărat de acum înainte. Vor avea proiecte care vor radia dinspre oraşele magnet către comunităţile din apropiere’, a declarat Daniel Juravle.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iaşi, Grigore Nepotu, a precizat că pentru a aplica, începând cu anul 2023, în mod unitar prevederile noilor acte normative dedicate zonelor metropolitane este nevoie de o bună comunicare interinstituţională.

‘Încercăm să facem cumva o punte între toate asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi Ministerul de Finanţe. În momentul de faţă nu avem o legătură cu ministerul, ceea ce e un pic deranjant puţin pentru noi deoarece nu ştim cum să ne planificăm anul 2023. Conform legii, vom avea cei 5% din impozitul pe venit doar pentru partea în investiţii. Pentru Iaşi ar însemna 9 milioane de euro, bani cu ajutorul cărora am putea să facem investiţii majore în zona metropolitană’, a declarat, pentru AGERPRES, Grigore Nepotu.

Prezent la dezbaterile organizate la Iaşi, Victor Banţa, secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, a declarat că o altă problemă discutată la Iaşi se referă la faptul că dacă se pot introduce Consiliile Judeţene şi în Adunarea Generală a zonelor metropolitane.

‘După cum se ştie, consiliile judeţene nu sunt incluse în actul normativ deoarece ar fi mult mai dificil de colectat şi împărţit aceşti bani. Consiliile Judeţene nu au teritoriul efectiv decât drumul judeţean, care e domeniul public al judeţului. Nu se compară cu un oraş, comună sau municipiu’, a explicat Victor Banţa.

Acesta a spus totodată că există şi o dilemă în ceea ce priveşte serviciile sociale deoarece ele pot fi regăsite atât în structura fiecărei unitate administrativ teritorială, dar şi în cadrul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului, instituţii care se află în subordinea consiliilor judeţene.

‘Ele nu pot fi eligibile dar pot avea şi alte surse de finanţare decât cele de care beneficiază zonele metropolitane’, a mai declarat secretarul general adjunct la Ministerul Dezvoltării.

La rândul său, directorul executiv al Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, Adrian Crăciun, a declarat că Legea 246/2022 promovează conceptul de zonă metropolitană la care s-a lucrat împreună cu Ministerul Dezvoltării, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

‘Desigur, în momentul de faţă legea trebuie şi implementată. Sunt aspecte la nivelul acestui nou act normativ care se impun a fi clarificate, detaliate inclusiv prin alte acte normative subsecvente. Această lege este în vigoare. Noi chiar dorim să fructificăm unele prevederi care favorizează cumva activitatea noastră, mai ales în contextul abordării noului ciclu financiar european. Cu toţii lucrăm mai ales în pregătirea cadrului strategiilor propriu zise pe care vrem să le implementăm în perioada următoare’, a declarat Adrian Crăciun.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks