Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi (TUIASI) celebrează, în perioada 9 – 17 noiembrie, 85 de ani la înfiinţarea Institutului Politehnic şi 209 ani de când Gheorghe Asachi a susţinut primele cursuri de inginerie în limba română din istoria ţării.
Potrivit unui comunicat de presă, pentru a marca aceste două momente, de Zilele TUIASI 2022 vor fi organizate mai multe evenimente care vor implica întreaga comunitate academică a Politehnicii ieşene: de la concursuri de tip treasure hunt pentru studenţi, la conferinţe omagiale în care vor fi premiaţi profesorii seniori şi cercetătorii universităţii, precum şi diferite manifestări ştiinţifice internaţionale.
Evenimentele vor începe miercuri, prin conferinţa ‘Studiile doctorale în TUIASI – de la experienţa personală la vocaţia excelenţei’. Joi, va avea loc cea de-a XIV-a ediţie a ‘Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice’, iar vineri, cele mai bune fotografii înscrise la concursul ‘Studenţia la TUIASI’ vor fi premiate şi expuse la Iulius Mall.
Conform sursei citate, punctul central al celebrărilor este programat pentru ziua de miercuri, 16 noiembrie, atunci când va avea loc ceremonia de omagiere a 85 de ani de la întemeierea Şcolii Politehnice ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, singura instituţie de învăţământ superior care era abilitată, la momentul respectiv, să acorde titlul de inginer. Atunci vor fi premiaţi şi cei mai prolifici cercetători ştiinţifici din anul precedent, de la TUIASI, vor fi decernate titlurile de ‘Profesor Emerit’ şi ‘Profesor Senior’, precum şi cele de ‘Membru onorific al comunităţii academice’.
‘Sărbătorim în acest an 209 ani de la deschiderea cursurilor primei şcoli de inginerie în limba română din ţară şi 85 de ani de existenţă oficială a Şcolii Politehnice ieşene. Se întâmplă ca aceste aniversări să coexiste cu o perioadă dinamică, agitată, a învăţământului românesc, perioadă generată atât de proiectul noii Legi a educaţiei, cât şi de revenirea la sistemul de predare faţă în faţă, după o perioadă în care noţiunile simbiotice dascăl-student s-au cam distanţat şi, din păcate, generată şi de alterarea cadrului social şi economic creată de războiul din Ucraina’, a declarat, prin intermediul comunicatului de presă, Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Rectorul a explicat că acestea nu sunt singurele perioade mai dificile prin care a trecut învăţământul românesc şi, implicit, odată cu el, Politehnica ieşeană. De aceea, el va vorbi la ceremonia de omagiere de miercuri despre contextul în care s-a format Politehnica ieşeană şi diferenţele între acel moment şi cel actual.
‘În cuvântarea mea din acest an, prilejuită de Zilele TUIASI, voi insista pe contextele academice de acum 209 ani, 85 de ani, contexte care nu s-au modificat substanţial, ci doar au căpătat nuanţele unei diplomaţii universitare protejate de consilii şi consorţii. În fapt, aşa cum spunea şi Oscar Wilde: Mulţi se doresc făuritori de istorie, dar numai oamenii adevăraţi scriu istoria. Iar Gheorghe Asachi a fost un astfel de om adevărat! La mulţi ani Şcolii lui Asachi! La mulţi ani tuturor politehniştilor ieşeni şi prietenilor acestora’, a transmis Dan Caşcaval.