AcasăStiri generaleIaşi: Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani...

Iaşi: Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani de la revenirea din spaţiul cosmic

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi, evenimentul fiind organizat la 42 de ani de când acesta a revenit pe Pământ.

Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi i-a fost conferit lui Dumitru Prunariu în urma propunerii formulate de Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, pentru pregătirea profesională, activitatea socială şi civică marcată de pasiune, rezultatele deosebite obţinute în domeniul cercetării aerospaţiale, prestigiul deosebit la nivel internaţional, precum şi contribuţia la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România.

La ceremonia de decernare a distincţiei de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi au participat reprezentanţi ai mediului academic şi nu numai.

‘De-a lungul existenţei de peste 162 de ani a Universităţii noastre, au fost acordate, până astăzi 133 de titluri de Doctor Honoris Causa. Prima ceremonie a fost organizată în martie 1934. Dintre cele 133 de titluri acordate, 8 au fost primite de către personalităţi din domeniul Fizicii. Astăzi, la cea de-a 134-a ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre, ne revine onoarea de a-l omagia pe domnul doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu’, a declarat rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader.

La rândul său, decanul Facultăţii de Fizică a UAIC, Cristian Enăchescu, a subliniat în discursul său că în cursul aceste zile se împlinesc 42 de ani de când Dumitru Prunariu a revenit pe Pământ din misiunea avută în spaţiul cosmic în perioada 14 -22 mai 1981.

‘Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa semnifică recunoaşterea contribuţiilor sale ştiinţifice, nu numai a celor legate de exploatarea spaţiului cosmic, cât şi a celor legate de promovarea României şi a contribuţiilor instituţiilor româneşti, din care au făcut şi face parte, în mediul internaţional. Domnul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu are o activitate ştiinţifică şi profesională remarcabilă, cu importante contribuţii referitoare la cunoaşterea şi studierea spaţiului cosmic, beneficiază de o largă recunoaştere internaţională a activităţii sale profesionale şi a adus beneficii importante la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România şi la nivel internaţional. Cariera domniei sale ilustrează un exemplu de perseverenţă, ambiţie şi dedicare în ceea ce priveşte cercetarea spaţială şi dezvoltarea programelor spaţiale naţionale, cât şi promovarea valorilor româneşti în mediul internaţional’, a mai spus prof univ dr habil Cristian Enăchescu.

În alocuţiunea sa, Dumitru Prunariu a mulţumit pentru conferirea acestei distincţii şi a ţinut o prelegere privind explorarea şi exploatarea Lunii.

‘Sunt mândru şi recunoscător că am fost propus de Facultatea de Fizică şi s-a aprobat de către Senatul Universităţii să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, instituţie care continuă o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare’, a afirmat Dumitru Prunariu, după primirea titlului de Doctor Honoris Causa.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, la data de 27 septembrie 1952. A început să îşi manifeste interesul pentru zbor încă de la o vârstă fragedă, pasiunea sa fiind influenţată şi de fascinaţia exercitată de primul zbor în spaţiul cosmic al lui Iuri Gagarin, apoi de misiunea spaţială americană Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună.

După absolvirea liceului a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, facultate pe care o finalizează în anul 1976. Apoi lucrează o perioadă ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) din Ghimbav, unde, dacă nu ar fi devenit cosmonaut, ar fi construit elicopterele şi avioanele la care visa din copilărie.

În 1978, dr ing Dumitru Dorin Prunariu a fost selectat ca membru al echipei de candidaţi cosmonauţi ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind şi ofiţer activ al Aviaţiei Militare Române. După o perioadă de pregătire de trei ani, fiind cel mai performant dintre candidaţi, a devenit primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în spaţiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfăşurat în perioada 14-22 mai 1981, tânărul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks