AcasăStiri generaleIaşi: Elevii de 10 de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au primit...

Iaşi: Elevii de 10 de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au primit coroniţe şi premii din partea Primăriei şi a ISJ

Cei 17 elevi din judeţul Iaşi care au obţinut nota 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat au fost premiaţi, joi, în cadrul unei festivităţi organizate de municipalitate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, organizată în Sala Mare a Primăriei.

Astfel, în urma afişării rezultatelor definitive la Evaluarea Naţională, şapte elevi de 10, trei dintre ei provenind de la Colegiul Naţional din Iaşi, alţi trei de la Colegiul Naţional ‘Costache Negruzzi’ şi unul de la Şcoala Generală ‘Ion Creangă’ din Târgu Frumos. De asemenea, dintre cei zece elevi care au obţinut media 10 la Bacalaureat, trei sunt absolvenţi ai Colegiului Naţional din Iaşi, doi de la Colegiul Naţional ‘Costache Negruzzi’, alţi doi de la Colegiul Naţional ‘Emil Racoviţă’, câte un elev de la Liceul de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iaşi, de la Liceul Teoretic ‘Dimitrie Cantemir’ şi Liceul Teoretic ‘Miron Costin’ din municipiul Paşcani.

Potrivit inspectorului general al ISJ Iaşi, Luciana Antoci, ‘contextul pandemic nu a făcut ca demersul didactic foarte serios şi foarte bine ancorat în tot ceea ce înseamnă activitate de performanţă să fie afectat, drept pentru care iată că astăzi vorbim despre şapte medii absolute la Evaluarea Naţională, şi zece medii de 10 după rezultatele finale de la Bacalaureat’.

‘Rezultatele reflectă, în primul rând, munca susţinută a elevilor, dar să nu uităm că în spatele acestor rezultate există un demers susţinut, un demers de lungă durată pe care l-au gestionat cu prioritate profesorii. Este vorba despre cadre didactice cu o competenţă deosebită în ceea ce priveşte componenta ştiinţifică a disciplinei pe care au predat-o, dar şi din perspectivă pedagogică. Nu uităm, de asemenea, că într-o astfel de maşină de succes şi părinţii au un rol special pentru că implicarea lor, atenţia cu care au gestionat această perioadă, suportul afectiv şi emoţional al elevilor, şi, evident, exigenţa modelatoare au contribuit în egală măsură la aceste rezultate. E o zi specială, e o zi de celebrare, este o zi în care Iaşiul confirmă faptul că şi-a păstrat un loc important pe podiumul naţional prin aceste rezultate şi practic actul didactic s-a desfăşurat în consonanţă cu ceea ce ne-am obişnuit să găsim la Iaşi, respectiv, rigoare ştiinţifică, rigoare educaţională, şi o componentă culturală foarte bine reprezentată şi la nivelul judeţului Iaşi’, a declarat Luciana Antoci.

Pe lângă diplome, coroniţe cu flori, elevii de 10 de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au primit şi premii în bani din partea municipalităţii.

‘Conform unei decizii a Consiliului Local Municipal, fiecare elev va primi suma de 1.000 de lei, profesorii şi cei implicaţi în actul educaţional vor primi câte o tabletă, cărţi, plachetă, coroniţa de flori pe care o merită din plin Este un moment emoţionant care exprimă necesitatea de a răspunde cu onoare şi cu datorie faţă de aceşti copii care fac cinste oraşului nostru şi judeţului nostru, pentru că în sală s-au adunat toţi cei 17 elevi de nota 10 din întreg judeţul Iaşi de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Sunt premii care credem că nu atât de mult cât merită, dar plini de recunoştinţă pentru a demonstra că nu i-am uitat, şi în bani şi în obiecte, şi pentru elevi şi pentru profesorii care le-au coordonat activitatea, şi pentru diriginţii de clasă, şi pentru directorii liceelor de unde provin. Este un moment care declanşează şi vacanţa de vară pentru cei care au trecut şi examenele de Bacalaureat, şi un start pentru o nouă viaţă pentru cei care vor ajunge la facultate’, a spus primarul Mihai Chirica.

Unul dintre elevii de 10 la Bacalaureat premiaţi în cursul zilei de joi este şi Răzvan Iulian Mogâldea, absolvent al Liceului ‘Dimitrie Cantemir’. El este din localitatea Cuza Vodă, comuna Ipatele. A venit să înveţe la liceu în Iaşi la scurt timp după ce a rămas orfan de tată. Acum vrea să dea admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’, iar ulterior să devină procuror.

‘Cred că mi s-au deschis mai multe oportunităţi, căi noi, mai multe oportunităţi pentru viitor. Cred că este ceva wow. Ca să ajung la o astfel de performanţă m-am pregătit cât mai mult, am acordat o atenţie mai mare examenului de Bacalaureat, nu am dorit să las învăţatul pe ultima sută de metri. Am învăţat mult, cam câte 4-5 ore în fiecare zi. Dacă azi învăţam la istorie, mâine învăţam la română. Am învăţat şi să nu mă axez doar pe învăţat, aşa că mai ieşeam seara cu prietenii, mai jucam fotbal. Încercam să nu îmi ţin doar mintea ocupată, ci şi corpul. Examenul de Bacalaureat trebuie văzut ca pe un examen al maturităţii, pentru că este, este un examen care nu trebuie privit cu emoţii. Trebuie perceput ca un examen care te dezvoltă pentru viitor şi îţi deschide căi noi. Eu m-am dus la Bac ca la un test’, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Iulian Mogâldea.

Chiar dacă a rămas singură cu doi copii în întreţinere, iar lipsurile erau multe, mama acestuia, Maria Mogâldea, şi-a dorit din tot sufletul să îi trimită pe amândoi să înveţe la liceu pentru a avea o viaţă mai bună.

‘Sunt foarte, foarte mândră. Pentru mine să îmi ţin copii la şcoală înseamnă foarte multe sacrificii. De când avea 13 ani a rămas fără tată. Am rămas singură cu doi copii. Am făcut foarte multe sacrificii, dar în schimb a meritat. El îmi spunea uneori ‘vreau’. Mi se strângea inima pentru că ştiam că nu am atât de multe posibilităţi materiale, dar mereu l-am sprijinit şi spuneam că o să mergem înainte şi o să fie bine. Mereu puneam primii bani deoparte pentru copii. Restul, cum puteam. A dat Dumnezu şi a fost bine’, a declarat, pentru AGERPRES, Maria Mogâldea.

Tot la Facultatea de Drept vrea să studieze şi Ana Maria Beşliu, absolventă a Colegiului Naţional ‘Emil Racoviţă’ din Iaşi care a reuşit să obţină media 10 la examenele Bacalaureatului.

‘Am ales să rămân în ţară. Am trimis fişa de înscriere la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi. Cred că voi fi admisă. Bacul de 10 este o încununare a celor patru ani de liceu în care am studiat constant şi într-o manieră care s-a potrivit pentru mine. Nu pot să spun că am învăţat foarte, foarte mult, dar a fost un efort care a fost împărţit pe parcursul celor patru ani de liceu. De asemenea, a fost o încununare a muncii profesorilor care m-au ghidat foarte mult în cei patru ani. Am avut noroc de profesori foarte dedicaţi şi cu vocaţie, care ne-au ajutat constant oricând am avut nevoie. Fără dumnealor nu cred că aş fi reuşit această performanţă, aşa că le spunem ‘Mulţumesc foarte mult’, a declarat Ana Maria Beşliu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks