‘Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor’, expoziţia de fotografie de război semnată de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu, a fost vernisată miercuri la Iaşi.
‘Sunt imagini foarte dure, surprinse în mai multe localităţi mari ale Ucrainei, unde atacurile şi bombardamentele armatei ruse au fost foarte intense şi grave şi s-au soldat cu foarte mulţi morţi. Sunt imagini cu clădiri de patrimoniu care astăzi nu mai sunt. Mai avem imagini cu oraşul Viniţa la câteva minute după ce a fost atacat cu două rachete ruseşti, unde au murit peste 30 de oameni şi au fost peste 200 de răniţi. Sunt imagini cutremurătoare. Oamenii nu trebuie să uite că în Ucraina încă mai este război şi că scenele surprinse de mine la momentul respectiv se repetă zilnic, dacă nu de multe ori pe zi’, a declarat, la vernisaj, jurnalistul Cristian Lupaşcu.
La evenimentul desfăşurat la Galeria de artă ‘La Gard’ din Parcul Copou au fost prezenţi miercuri directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Adi Cristi – directorul Casei de Cultură ‘Mihai Ursachi’, precum şi Cătălin Sava – directorul Studioului Teritorial TVR Iaşi.
‘Este o expoziţie prin intermediul căreia colegul nostru Cristian Lupaşcu vrea să aducă în discuţie în primul rând realitatea din teren. Pentru noi, jurnaliştii, e cea mai importantă armă atunci când pe teren avem propriii colegi. (…) Noi, ca jurnalişti, ne-am obişnuit să vedem şi să auzim multe. Însă, până şi pentru noi aceste imagini parcă depăşesc puţin limita sensibilităţii şi empatiei’, a declarat Claudia Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.
Primarul Mihai Chirica a subliniat că AGERPRES este ‘o agenţie de presă care oferă încredere şi credibilitate în acelaşi timp’.
‘Expoziţia este binevenită pentru că, în primul rând, este făcută de AGERPRES, o agenţie de presă care oferă încredere şi credibilitate în acelaşi timp. Nu este o joacă. Nu vorbim despre manipulare, care ar împărţi apele. Pur şi simplu vrem să vedem şi să prezentăm în acelaşi timp lumii întregi care este adevărul. Ce s-a întâmplat într-un război, cine sunt cu adevărat victimele unui război? Care sunt soldaţi şi care sunt civili? Aici jurnalistul a vrut să arate că drama nu este a soldaţilor, ci a celor care suferă consecinţele acestor lupte: părinţi, bătrâni, copii, oameni de toate profesiile care nu mai au case, nu mai au rude, care au picioare sfârtecate şi împrăştiate pe străzi. Astea sunt realităţile războiului’, a precizat Chirica.
Printre imaginile din expoziţie se regăsesc: înmormântarea unui militar ucrainean ucis în războiul declanşat de Federaţia Rusă la Storojinet, centrul oraşului Viniţa – atacat cu rachete, cozi la alimente la Borodianka, case, blocuri şi obiective instituţionale din Harkov distruse de armata rusă, tancuri ruseşti distruse la Bucea în urma unei ofensive a armatei ucrainene, bombardarea podului din Borodianka, ce leagă Kievul de Polonia, o misiune de căutare a supravieţuitorilor la Borodianka, după bombardarea oraşului, muniţie de război abandonată sau depozitată.
Prezentă la vernisajul expoziţiei, Ala Butuc, refugiată din Odessa, s-a declarat impresionată, mărturisind că ‘o doare sufletul’ pentru toţi aceşti oameni care suferă. ‘Mă bucur foarte mult că acest jurnalist s-a dus şi a arătat prin fotografiile făcute ceea ce s-a întâmplat într-o ţară precum Ucraina, unde este rău şi foarte rău. Prin imaginile sale, jurnalistul a surprins starea şi a înţeles cum a fost afectată viaţa noastră. Numai cât m-am uitat la fotografii şi mi s-a rupt sufletul. Mă doare sufletul pentru toţi copiii, pentru toată lumea care suferă. Nu e normal, nu e bine. Mulţumim românilor că ne-au ajutat, susţinut, ne-au oferit de lucru’, a afirmat ea.
Expoziţia poate fi văzută la Iaşi în perioada 6 – 27 noiembrie.
Cristian Lupaşcu este jurnalist AGERPRES din anul 2006. De la începutul războiului a efectuat şase deplasări în Ucraina, în perioada martie – iulie 2022.