AcasăStiri generaleIaşi: Expoziţii, concerte, proiecţii de filme - în prima zi a Romanian...

Iaşi: Expoziţii, concerte, proiecţii de filme – în prima zi a Romanian Creative Week

Cea de-a treia ediţie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, se desfăşoară Iaşi în perioada 19 – 28 mai, perioadă în care sunt organizate peste 100 de evenimente, semnate de 1.000 de creativi români şi străini, expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, concerte, un festival de film şi unul de dans, conferinţe şi workshop-uri pe teme inovative.

Festivalul debutează în cursul zilei de vineri, cu o serie de vernisaje, care au loc în Palatul Culturii, Palatul Braunstein, Piaţa Unirii, şi în alte locaţii centrale pe care ieşenii le pot vizita în următoarea perioada, pentru a admira lucrările artiştilor talentaţi din România şi din străinătate.

Astfel, începând cu ora 14.00 va avea loc vernisajul lucrării A Walk in the Park (O Plimbare în Parc) realizată de artistul vizual şi scenograful Cristian Rusu, lector dr. la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj. Aceasta pune lupa pe ruinele vieţii cotidiene, provocate inclusiv de evenimente teribile precum cutremure şi războaie, fiind a doua lucrare expusă în cadrul RCW de platforma critică de artă Manifest of Now.

Manifest of Now, curatoriat de Marlene Herberth, a debutat anul trecut, în cadrul Romanian Creative Week 2022, cu lucrarea The Movable Circle (Cercul Mişcător), aparţinând artistului Nikita Kadan, din Kiev. Lucrarea, cu un puternic mesaj public, atrăgea atenţia asupra agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi invită la reflecţie asupra pericolului aflat în apropiere.

‘A Walk in the Park’ este denumirea aleasă în mod ironic de creatorul ei, artistul şi scenograful Cristian Rusu, pentru un labirint alcătuit din ruine. Expoziţia se vrea a fi o privire contemplativă către ruinele din noi, într-o lume în care ruinele devin o componentă primordială e existenţei. Cutremurul din Turcia, războiul din Ucraina sunt doar două dintre ruinele recente care ne-au impresionat pe toţi.

Tot în cadrul primei zile de evenimente va avea loc, de la ora 17.00, în incinta Palatului Culturii vernisajul expoziţiei Humanity on Display, care prin pictură, sculptură, grafică şi instalaţie rescrie povestea umanităţii. Expoziţia curatoriată de criticul de artă Maria Bilaşevschi şi de artistul Felix Aftene este un fragment al unei fresce care prezintă viaţa, dar cea din interiorul fiinţei umane.

Organizată în cadrul secţiunii Innovation&Digital, susţinută de Amazon expoziţia Heritage Re:coded 2.0 va avea vernisajul de la ora 18.00. Expoziţia curatoriată de designerul vestimentar Lana Dumitru şi de arhitectul Vlad Ţenu prezintă ultima colecţie a Studioului Foraeva, axată pe reimaginarea tradiţiei şi a meşteşugurilor viitorului prin prisma dezvoltării tehnologiei şi a ştiinţei informatice. Astfel, colecţia conţine rochii, ii, broderii şi cusături cu motive tradiţionale, toate realizate printr-o tehnologie de printare 3D.

Expoziţia Impatiens Tremens, parte a secţiunii Arts & Crafts, care se va desfăşura în perioada 19 – 28 mai, la Baia Turcească aduce împreună artiştii români, dar şi din Italia şi Marea Britanie – pictori, sculptori, fotografi, meşteşugari, care îmbină materialele naturale şi tehnicile tradiţionale cu inteligenţă artificială sau chit de maşini.

Sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziţiei Diacronia, curatoriată de Marian Pălie. Este vorba despre o expoziţie care va găzdui lucrările a 23 de artişti români şi străini, ce va încânta publicul prin pictură, instalaţii audio-video, design de obiect, grafică 3D şi sculptură.

Moldova Film Festival va începe vineri, de la ora 19.00, cu proiecţia filmului Here, care a câştigat, în februarie, competiţia Encounters din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. În sală va fi prezent Ştefan Gota, actor de origine română stabilit în Belgia.

Moldova Film Festival va avea şi un moment comemorativ pentru Teo Corban, la care se vor alătura fiica artistului, actriţa Ioana Corban, şi colegi de-ai săi de la Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi.

În incinta Palatului Braunstein echipa Jazz in the Park va da startul Music Gallery un amplu evenimentul, care îmbină expoziţii, concerte, audiţii, lecţii de muzică pentru publicul larg. Vernisajul evenimentului va avea loc sâmbătă, 20 mai, cu un concert Liv Hauge Trio. Seara va continua cu o vizită la Croitoria de Şoturi, unde un designer, un sculptor şi un arhitect au pregătit o instalaţie artistică, într-un spaţiu neconvenţional. Vernisajul instalaţiei va avea loc începând cu ora 16.30.

Tot vineri se dă startul săptămânii NeMO, programată în perioada 19 – 25 mai, ce se va desfăşura în Amfiteatrul & Grădinile Palas, precum şi în alte locaţii din oraş. Evenimentul dedicat muzicii va cuprinde şi o seară Vocea României Live, precum şi o tabără de creaţie muzicală, organizată de Universal Music România.

De asemenea, vor concerta BLANCO, COMANN şi GSA, tânăr talent de pe scena urbană românească, precum şi MAIDAN, primul producer de trap din România, prezent în hip-hop-ul românesc de peste 20 de ani. Show-ul Urban Take Over va avea loc în Amfiteatrul & Grădinile Palas, între orele 17.00 – 23.00.

Sâmbătă, va avea loc concertul trupei Vama, iar în deschiderea concertului vor cânta Winael Baldus şi Iulian Nunuca, iubiţi de public de pe scena Vocea României. Distracţia va continua la NeMO, duminică, 21 mai, cu Dj CS84 şi solistele Lia şi Paulina, cunoscută ca ‘fetiţa de milioane a României’. Concertele vor avea loc în Amfiteatrul & Grădinile Palas.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks