Un număr de 13 flaşnetari din Europa participă, în perioada 16-18 septembrie, la a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice de la Iaşi.
Managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Valentina Druţu, a declarat, în deschiderea singurului festival de muzică mecanică din ţară, că pe parcursul celor trei zile la Palatul Culturii sunt organizate expoziţii interactive de muzică mecanică, simpozioane, workshopuri pentru specialişti, spectacole ale flaşnetarilor, concerte, dans, animaţie, proiecţii videomapping.
‘Ne bucurăm că şi la această ediţie avem o participare prestigioasă din ţări precum Franţa, Germania, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova şi România. Festivalul Muzicii Mecanice reuneşte flaşnetari, colecţionari, cercetători, muzeografi, dar şi iubitori de muzică mecanică. Astfel este facilitată interacţiunea dintre profesionişti şi publicul iubitor al fenomenului cultural propus. Prin conceperea şi dezvoltarea acestui proiect, ajuns la ediţia a XIII-a, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ‘Ştefan Procopiu’ din Iaşi se numără printre puţinii organizatori ai acestui gen de spectacol din Europa’, a declarat Valentina Druţu.
Organizatorul Festivalului Muzicii Mecanice, Monica Nănescu, muzeograf şef al Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii ‘Ştefan Procopiu’, a declarat că proiectul cultural a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
‘Iată că după doi ani de pandemie reuşim să readucem în atenţia publicului o ediţie care se anunţă destul de consistentă. Sunt prezenţe plăcute şi în acelaşi timp dragi nouă. Încercăm să îmbinăm partea ştiinţifică, pentru că avem şi expoziţii care ne aduc în atenţie aparate de muzică mecanică în miniatură, care ne încântă şi care vin cumva să completeze expoziţia permanentă pe care noi o avem la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii’, a declarat Monica Nănescu.