Conducerea Teatrului pentru copii şi tineret ‘Luceafărul’ din Iaşi a informat, luni, că anul 2024 începe bine pentru artiştii instituţiei de cultură, joi seara fiind programată o reprezentaţie a spectacolului ‘Stai jos sau cazi’ la care va participa şi juriul de nominalizări pentru Gala UNITER.
Directorul artistic al Teatrului Luceafărul, teatrologul Oltiţa Cîntec, a declarat că juriul de nominalizări este compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epingeac şi Octavian Szalard, aceştia având sarcina să decidă spectacolele şi artiştii la fiecare categorie din palmaresul breslei.
‘Stai jos sau cazi’, un proiect al Teatrului Luceafărul Iaşi în parteneriat cu UMF Iaşi, a avut premiera în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi, fiind realizat de o echipă tânără. Creaţia se evidenţiază şi prin faptul că este cel dintâi spectacol din România care abordează performativ epilepsia.
Producţia porneşte de la romanul omonim al lui Bogdan Munteanu pe care prozatorul l-a dramatizat împreună cu teatrologul Daniela Şilindean.
‘Cipri, protagonistul din ‘Stai jos sau cazi’, se încăpăţânează să povestească despre vulnerabilitatea lui. Să fie Cipri, cu tot cu Epi, nu invers, mai ales că normalitatea, aşa cum o ştim toţi, poate fi pierdută atât de uşor. Boala e însoţită de un fel de umor – atât Cipri, cât şi cei care asistă la crizele lui percep realitatea în mod distorsionat. Unii nu ştiu nimic despre epilepsie, alţii ştiu prea multe’, afirmă Bogdan Munteanu.
Regia este semnată de Cristi Avram, asistenţă regie, Miruna Hriscu. În distribuţie: George Cocoş, Ioana Corban, Dragoş Maftei, Liliana Mavriş Vârlan, Cosmin Rotariu, Ionela Arvinte. ‘Producţia noastră a atras deja atenţia, fiind inclusă în programul Festivalului Naţional de Teatru 2023, cea mai valoroasă platformă de expunere din teatrul românesc. Un alt proiect de expunere a fost susţinerea, în luna noiembrie, Luna conştientizării epilepsiei, a două reprezentaţii în Bucureşti, una la Teatrul Odeon, cealaltă, la UNATC, sala Ileana Berlogea, cu un public foarte implicat emoţional’, precizează Oltiţa Cîntec, curatorul spectacolului.
Aceasta a precizat că producţia beneficiază şi de un suport editorial, volumul colectiv de medicină performativă Culisele creierului. Epilepsia – perspective narative coordonat de Oltiţa Cîntec, Daniela Şilindean şi Richard Constantinescu, apărut anul trecut la editura Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr.T. Popa’ Iaşi.