Specialiştii în peisagistică din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii ‘Ion Ionescu de la Brad’ din Iaşi (USV) susţin faptul că longevitatea brazilor de Crăciun depinde foarte mult de modul de îngrijire a acestora.
Cum achiziţionarea brazilor la ghiveci este în trend de câţiva ani, specialiştii de la USV atrag atenţia asupra unor factori ce trebuie luaţi în calcul şi a câtorva sfaturi ce trebuie aplicate.
‘În momentul în care apare decizia achiziţionării şi împodobirii unui brad de Crăciun, trebuie să se ţină cont şi de nevoile acestuia, mai ales nevoia de apă, nu trebuie tratat precum un element artificial, dar şi de cerinţe în ceea ce priveşte lumina şi bineînţeles umiditatea şi căldura. De aceea este foarte important ca în momentul în care este adus în casă un astfel de exemplar viu să fim atenţi la aclimatizare. Altfel spus, bradul trebuie aclimatizat. Nu se recomandă introducerea lui direct în locuinţă, la temperaturi ridicate. Trebuie ţinut câteva zile pe hol, o terasă, balcon închis sau într-un garaj luminos. În acest fel, se va obişnui treptat cu diferenţa de temperatură şi nu va suferi un şoc termic, atunci când va fi amplasat în camera unde dorim să-l împodobim’, a explicat asist. univ. dr. Roxana Paşcu, de la disciplina de peisagistică a Facultăţii de Horticultură a USV Iaşi.
Trebuie acordată atenţie şi poziţionării efective în cameră, deoarece un exemplar de brad la ghiveci are nevoie de multă lumină şi să nu fie în imediata apropiere de o sursă de căldură.
‘De asemenea, trebuie udat, dacă nu este hidratat suficient, un exemplar se pierde în trei zile. Un aspect foarte important este legat şi de ramurile bradului care nu trebuie încărcate cu foarte multe elemente şi nu trebuie pulverizat cu zăpadă artificială pentru că acesta suferă din cauza acestor elemente. În momentul în care sărbătorile au luat sfârşit, şi începe despodobirea trebuie să avem în vedere modalitatea de scoatere treptată din mediul în care a petrecut destule zile. Mai exact, trebuie scos prima dată într-un hol, din hol în balcon şi mai apoi plantat, când temperaturile sunt îndeajuns de crescute, adică substratul de plantat să nu fie îngheţat’, a mai spus asist. univ. dr. Roxana Paşcu.
Alte sfaturi importante ţin de timp, bradul nu trebuie ţinut în interior mai mult de două săptămâni, iar dacă iarna este blândă, bradul poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperatura este peste zero grade.
‘După plantare, se udă bine. Dacă temperatura nu permite, va fi păstrat în ghiveci până la începutul lunii martie. Ghiveciul va fi protejat în folie cu bule sau cu un material de iută, astfel încât să nu existe riscul îngheţului rădăcinilor. Se va uda în zilele cu temperaturi mai ridicate’, a precizat asist.univ.dr. Roxana Paşcu.