Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii ‘Ion Ionescu de la Brad’ (USV) din Iaşi organizează, în premieră naţională, o lună dedicată prevenţiei.
Coordonatorul Compartimentului de Urgenţe din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, conf.univ.dr Mihai Musteaţă, a declarat că este vorba despre profilaxia animalelor mici, de companie.
‘Din grijă pentru animale, pentru sănătatea acestora, campania denumită sugestiv ‘USV CU Tine’ va avea atenţia îndreptată pe prevenţie. Personalul Compartimentului de Urgenţe format atât din cadre didactice cât şi din doctoranzi – medici veterinari, alături de Clinicile Facultăţii de Medicină Veterinară a USV Iaşi vor realiza toate aceste activităţi în mod gratuit. Tot ceea ce trebuie să facă proprietarii de animale este să programeze animalele de companie la numerele de telefon 0752310672, 0756027879 ori la 0232407362′, a precizat conf.univ.dr Mihai Musteaţă.
Potrivit sursei citate, Clinica de Boli Infecţioase va oferi imunizare prin vaccinarea câinilor şi pisicilor, Clinica de Boli Parazitare va efectua un screening pentru depistarea indivizilor cu microfilarii şi al celor cu Giardia, Clinica de Medicală împreună cu Serviciul de Cardiologie şi Serviciul de Neurologie vor efectua un screening pentru depistarea insuficienţei renale, a sindromului de disfuncţie cognitivă, a hipertensiunii arteriale la animalele geriatrice. În plus se va desfăşura şi o evaluare a pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie idiopatică.
‘Sunt aproape opt luni de când Compartimentul de Urgenţe s-a deschis, iar până acum sunt aproape 4.000 de cazuri pe care le-am primit zi şi noapte, 24 din 24, 7 zile din 7 şi ne-am bucurat că am putut fi de ajutor fiecărui pacient în parte. Însă, o parte din cazuri ar fi putut fi prevenite. Uneori, sunt modificări atât de subtile care nu sunt observate de proprietar, dar sunt foarte sugestive pentru medicul veterinar. De aceea, ne-am gândit să schimbăm modul în care acţionăm, să trecem bariera şi să venim în întâmpinarea sau să lucrăm împreună cu proprietarii ca să depistăm timpuriu cazurile. Universitatea porneşte o campanie îndreptată spre fiecare proprietar de câine, de pisică, indiferent de vârstă, o campanie ce va ţine o lună şi în care scopul nostru este să prevenim’, a mai declarat conf. univ. dr. Mihai Musteaţă. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)