Mai multe persoane au fost aduse, miercuri, la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, într-un dosar privind fapte de corupţie la Vama Sculeni.
Potrivit unor surse, sunt doi poliţişti de frontieră care au fost aduşi din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. La audieri urmează să fie aduse şi alte persoane, printre ele fiind doi poliţişti de frontieră aflaţi în timpul liber.
‘Ancheta în sine vizează o serie de prezumtive infracţiuni de corupţie despre care se presupune că s-au desfăşurat la Vama Sculeni. Din ce am văzut, în mare, ar fi vorba de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu. Mai multe date nu avem pentru că din punct de vedere procedural nu avem acces la dosar. Urmează să se desfăşoare, într-o procedură nepublică, restul actelor de urmărire penală ce vor urma. (…) Urmează să vedem exact despre ce este vorba în dosar, realitatea tuturor acuzaţiilor. Nu ştiu să zic ce sume de bani s-au vehiculat cu titlul de mită, pentru că dacă vorbim de mai multe infracţiuni, în unele dintre ele nu intră un circuit al banilor’, a explicat Ovidiu Bulgariu, avocatul a doi dintre poliţiştii de frontieră aduşi la audieri la DNA Iaşi.
Reamintim că procurorii din cadrul DNA Iaşi au efectuat miercuri percheziţii în 7 locaţii din judeţul Iaşi, una dintre ele fiind Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
Procurorii anticorupţie acuză mai mulţi poliţişti şi vameşi de la Vama Sculeni că luau mită de la şoferi pentru a nu controla maşini de marfă care aduceau colete din Republica Moldova.
‘Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise de către funcţionari publici în legătură exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2023. În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 7 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi’, a transmis DNA într-un comunicat de presă.