Specialişti din mai multe judeţe din Regiunea Nord-Est s-au întâlnit, joi, la Iaşi pentru a discuta despre stadiul de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă incluse în Agenda 2030.
La conferinţă au participat conducători de instituţii publice locale şi reprezentanţi care activează în mediul de afaceri, societatea civilă, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii de tineret, din toată Regiunea Nord-Est. În cadrul evenimentului a fost prezentat Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), recent adoptat prin hotărâre de guvern.
Cu acest prilej, Laszlo Borbely, consilierul premierului pe probleme de Dezvoltare Durabilă, a declarat că implementarea unui astfel de concept înseamnă schimbarea mentalităţii din România, atât a autorităţilor, cât şi a cetăţenilor, privind sustenabilitatea.
‘Mai întâi trebuie să ai o viziune. Am fost printre ţările care au aderat cel mai repede la Agenda 2030, care e ‘Biblia’ noastră şi care a fost adoptată în 2015. Avem şi o Strategie de Dezvoltare a României realizată din 2020 împreună cu Institutul Naţional de Statistică. În această strategie au fost incluse acele componente care în acest moment înseamnă finalizarea indicatorilor, mai avem şi un Plan de Acţiune până în 2030, plan de care avem nevoie şi la nivel local. De aceea facem un periplu în regiunile din ţară, unul dintre marile oraşe fiind Iaşiul’, a afirmat Laszlo Borbely.
Sociologul Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcţiei de Statistică Iaşi, a menţionat că Iaşiul este unul dintre judeţele în care conceptul de dezvoltare durabilă este implementat într-un stadiu avansat.
Potrivit acestuia, implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă a fost făcută de Biroul român pentru cooperare transfrontalieră în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi coordonat de un consorţiu internaţional, printr-un proiect cu finanţare europeană, Shaping fair cities.
‘Este vorba de obiectivele: 5 – Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor, 11 – Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile; 13 – Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor; 16 – Promovarea unor societăţi paşnice şi incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiţie pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile’, a spus Ciprian Iftimoaei.
Acesta a explicat că în anul 2019 Universitatea de Ştiinţele Vieţii Iaşi a organizat o şcoală de vară iar în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi a fost înfiinţat un Departament Dezvoltare Durabilă, unde sunt stabilite priorităţile în acest domeniu pentru perioada 2024-2030.