AcasăStiri generaleIaşi: Peste 150 de persoane au luat parte la 'Marea Dictare', de...

Iaşi: Peste 150 de persoane au luat parte la ‘Marea Dictare’, de Ziua Limbii Române

Peste 150 de persoane au celebrat Ziua Limbii Române, în Parcul Expoziţiei din Copou, prin testarea abilităţilor de scriere după dictare şi şi-au verificat cunoştinţele gramaticale şi de ortografie.

Participanţii care au venit la evenimentul intitulat ‘Marea Dictare’, organizat de Biblioteca Judeţeană şi de Consiliul Judeţean Iaşi, au vârste între 8 şi 80 de ani şi provin din diverse categorii sociale şi profesionale.

‘Limba română are o anumită rigoare. Pentru aceasta milităm astăzi, pentru revenirea la o scriere corectă, la rigorile ortografiei înţelese după tratatul Academiei Române. Este şi o încercare a noastră, a Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Asachi’, de a sensibiliza publicul larg cu privire la cuvântul scris în cărţi, pentru că deocamdată singurele depozitare ale limbii adevărate sunt cărţile, textul scris editat de edituri profesioniste, redactat. Textele scrise de mass-media şi reţelele de socializare s-au îndepărtat de rigorile iniţiale care existau acum 30-40 de ani’, a declarat Dan Doboş, managerul Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, organizatorul evenimentului.

Dictarea a cuprins un fragment din romanul ‘Moromeţii’ de Marin Preda, un alt fragment fiind din ‘Amintirile’ lui Ion Creangă.

‘Dictarea este un exerciţiu provocator dar care, simbolic, atrage atenţia asupra faptului că limba rămâne cel mai important instrument de comunicare şi liantul în relaţionarea dintre oameni. Educaţia permanentă şi învăţarea continuă trebuie să fie şi la noi un principiu esenţial, pentru că nu suntem obişnuiţi să învăţăm de-a lungul vieţii. Evident, deprinderile formate în şcoală şi cele care ţin de valorificarea limbii materne trebuie să fie menţinute şi întreţinute prin exerciţiu. Exerciţiul de dictare de astăzi este nu doar simbolic, ci şi practic, pentru că ne pun în valoare aceste competenţe. Totodată, atrage atenţia că limba română literară se dezvoltă în şcoală, competenţe pe care de-a lungul vieţii trebuie să le menţinem citind, practicând scrisul, scrisul de mână, care este foarte important, şi, de ce nu, participarea la astfel de evenimente. Nu întâmplător Limba Română este prima disciplină în rubricile unui catalog sau la examenele naţionale, pentru că rămâne obiectul de studiu cheie care ne dezvoltă competenţele necesare aprofundării celorlalte discipline de studiu’, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al ISJ Iaşi, Luciana Antoci.

Lucrările au fost jurizate de Constantin Dram, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, lect. univ. dr. Livia Iacob, de la Facultatea de Litere de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, şi scriitorul Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi.

‘Ziua Limbii Române este un eveniment de excepţie pentru orice om care s-a născut şi gândeşte în limba română. Este foarte importantă ideea de limbă şi ar trebui să ştim cu toţii că de-a lungul istoriei au existat mereu popoare şi populaţii. Populaţiile au rămas, popoarele sunt cele care au o limbă şi o cultură. Pentru a avea o limbă trebuie să creezi în acea limbă şi să te simţi apărat chiar de identitatea de limbă’, a declarat preşedintele juriului, Constantin Dram.

Participanţii cu cele mai bune rezultate au fost răsplătiţi cu premii oferite de Librăria Cărtureşti. De asemenea, au fost acordate şi câteva premii speciale. Toţi cei care au venit joi în Parcul Expoziţiei au primit şi câte o diplomă de participare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks