Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, şi ministrul finanţelor publice din Republica Moldova, Veronica Sireţeanu, au lansat, miercuri, la Iaşi, Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova pentru perioada 2021-2027.
Cu acest prilej, ministrul Cseke Attila a declarat că pentru Programul Interreg NEXT este alocat un buget de 85,87 milioane de euro, din care 77,29 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,58 milioane de euro este contribuţia naţională.
Conform sursei citate, beneficiarii programului sunt comunităţile de la frontieră din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani şi comunităţile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.
‘Principala caracteristică a programului este faptul că totul se bazează pe parteneriat între autorităţile centrale şi locale din România şi Republica Moldova. Cele patru judeţe din România sunt judeţele de pe graniţa cu Republica Moldova, respectiv întregul teritoriu al Republicii Moldova. Programul vine în continuarea celor două programe Interreg al căror final este anul acesta. Evident, vor fi domenii care vor continua acest nou program’, a declarat presei ministrul Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a explicat că domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, schimbările climatice, buna guvernanţă şi managementul frontierei.
Prin Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova, pentru perioada 2021-2027 vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale şi instituţii de învăţământ, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.
‘Fondurile din acest program vor aduce schimbări importante. Trebuie să ne bucurăm de ele şi să cheltuim toţi banii. Fie că vorbim de drumuri reabilitate, de modernizarea şcolilor, de dotarea unităţilor medicale, fiecare investiţie este făcută în folosul oamenilor din zonă’, a spus ministrul Cseke Attila, în timpul conferinţei de lansare a Programului Interreg NEXT România – R.Moldova pentru perioada 2021-2027.
Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.
‘În iunie vom avea comitetul de monitorizare al acestui program, care decide practic domeniile şi sfera de proiecte care se vor lansa pentru programul Interreg NEXT România – Republica Moldova, iar în iunie-iulie vrem să lansăm primele apeluri de proiecte, astfel încât beneficiarii, care pot fi comunităţi locale sau chiar autorităţi centrale care au o funcţionalitate pe teritoriul eligibil al celor două ţări să poată să aibă la dispoziţie suficient timp pentru implementare a acestor programe cu finanţare europeană’, a declarat jurnaliştilor ministrul Cseke Attila.
Ministrul Finanţelor Publice de la Chişinău, Veronica Sireţeanu, a arătat că pentru Republica Moldova aceste fonduri europene reprezintă o sursă importantă de a finanţa dezvoltarea comunităţilor.
‘Este foarte important felul în care acest program şi-a setat de fapt priorităţile, deoarece economia verde, dezvoltarea socială, cu accent pe medicină, educaţie, este foarte importantă, şi, desigur, cooperarea transfrontalieră. Este extrem de important să dezvoltăm corespunzător această zonă. Aceste fonduri pot deveni un cap de pod foarte frumos, care să ne arate cum trebuie să se dezvolte o regiune din fonduri europene’, a răspuns jurnaliştilor ministrul Veronica Sireţeanu.
La evenimentul de lansare a Programului Interreg NEXT România – Republica Moldova, pentru perioada 2021-2027, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai autorităţilor publice centrale şi locale din România, precum şi ai altor organisme interesate de accesarea fondurilor disponibile prin intermediul acestui Program. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)