Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, municipalitatea a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic necesar funcţionării sistemului centralizat de furnizare a apei calde şi energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023.
Potrivit sursei citate, cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preţ de API 2 la nivelul lunii septembrie, la care se adaugă cheltuielile de transport naval, descărcarea, depozitarea şi încărcarea în vagoane, în valoare de 86,4 dolari pe tonă, fără TVA.
‘API 2 este preţul în dolari americani publicat de indicele de preţ al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica ‘Indice internaţional pentru cărbune: Indici de preţ ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2′ pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. Astăzi, preţul API 2 este de 344.35 dolari americani pe tonă. În vederea procurării cărbunelui Primăria a lansat o procedură de negociere fără invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare, în conformitate cu prevederile legii privind achiziţiile sectoriale, municipalitatea trimiţând invitaţii către 11 companii. Până la termenul limită, 10 august, a fost primită doar oferta companiei Vitol SA Geneva. După verificările tehnice şi negocieri, contractul a fost semnat în condiţiile financiare menţionate’, a precizat primarul Mihai Chirica.
Acesta a spus că municipalitatea aşteaptă, până pe 12 septembrie, oferte la o licitaţie pentru transportul cantităţii de cărbune. Procedura are o prevedere financiară de 24,15 milioane de lei.. Compania câştigătoare va avea la dispoziţie 40 de zile de la data începerii transporturilor să aducă tot cărbunele la Iaşi.
‘Toate calculele şi estimările municipalităţii demonstrează că schema de funcţionare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcţionare cu gaze naturale. Astfel, potrivit unei analize prezentate şi în şedinţa Comisiei de Dialog Social Iaşi, funcţionarea cu huilă energetică presupune cheltuieli totale cu cărbunele de 415 milioane de lei şi venituri totale estimate la 499 de milioane de lei, în timp ce funcţionarea cu gaze naturale ar necesita cheltuieli cu combustibilul de 270 de milioane de lei şi venituri totale estimate de 121 de milioane de lei. Diferenţele provin din vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor, estimată la 433 de milioane de lei în cazul cărbunelui şi la 55 de milioane de lei în cazul gazelor’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Conform edilului, sumele pot suferi modificări în funcţie de preţul cărbunelui la data comenzii, de preţul transportului, de alte reglementări specifice în piaţă.