Autorităţile locale au anunţat, marţi, că propun Ministerului Culturii un nou amplasament, în zona Copou, pentru construcţia viitorului sediu al Operei Naţionale Române Iaşi.
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, au anunţat că au reuşit să identifice un teren de 12.000 de metri pătraţi care se încadrează în cerinţele Ministerului Culturii.
Cei doi şefi ai administraţiilor locale şi judeţene spun că terenul propus pentru construirea viitorului sediu al Operei pe Dealul Copoului este proprietate a Consiliului Judeţean Iaşi. El se află lângă sediul ApaVital, în proximitatea primei instituţii de învăţământ superior modern din ţară, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’, a Bibliotecii Central Universitare ‘Mihai Eminescu’, a Parcului Copou, unde se află Teiul lui Eminescu şi muzeul dedicat poetului naţional, şi Casa Memorială Mihai Ursachi.
‘Este un act de voinţă comun între cele două unităţi administrativ teritoriale. Nu ne vom împiedica pe drum. Discuţiile le-am avut şi la sediul ApaVital şi la Agenţia de Protecţia Mediului, şi cu cei implicaţi în actul de cultură. Din punctul nostru de vedere, nu ar fi sincope în ceea ce priveşte acest amplasament’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul Iaşiului a dat asigurări că stejarii seculari din zona în care se doreşte a fi construit viitorul sediu al Operei vor fi protejaţi şi chiar integraţi în proiect.
‘Cred că nu este zonă mai potrivită în Iaşi care să găzduiască sediul Operei decât Copoul, atât de iubit şi de ieşeni şi de turişti, ‘casa’ multor instituţii de cultură, printre care se va putea integra perfect şi Opera. E o zonă foarte frumoasă, cu multe parcuri şi spaţii accesibile, utilităţi. E o zonă lipsită de o instituţie de mare anvergură. În imediata apropiere se află Casa Memorială Mihai Ursache şi Muzeul Mihai Eminescu. Iaşiul este capitala culturală a României, iar aşa cum calitatea actului cultural al Iaşiului este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, aşa trebuie să avem şi spaţiul fizic în care să creăm produsele culturale, cu atât mai mult cu cât viaţa turistică a Iaşiului este din ce în ce mai dinamică. În anul 2022 am fost ‘Destinaţia României’ la capitolul city break. Investiţiile în cultură sunt parte din dezvoltarea pe termen lung a judeţului’, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Până acum, primarul Iaşiului a prezentat mai multe propuneri pentru construirea noului sediu al Operei. Este vorba de parcul aflat în apropierea Maternităţii Elena Doamna, amplasamentul Şcolii Speciale Vasile Pavelcu, cinematograful Trianon şi zona Moara de Vânt, unde urmează să fie construit Spitalul Regional de Urgenţe şi noul stadion.
Construirea unui sediu pentru Opera Naţională Română din Iaşi este o iniţiativă care figurează pe o listă de opt obiective majore de patrimoniu ce ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii şase ani cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Pentru sediul Operei din Iaşi este disponibilă suma de 15 milioane euro.
Demersul construirii unui sediu pentru Opera Naţională Română din Iaşi a fost iniţiat de primarul Chirica în urmă cu câţiva ani, întrucât încă de la înfiinţarea sa din 1956 artiştii şi balerinii instituţiei împart scena cu actorii Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’, o clădire monument istoric din secolul al XIX-lea. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)