Un protest spontan a fost declanşat în cursul dimineţii de miercuri de mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), după ce au aflat că managerul Beatrice Rancea revine pe funcţie după ce i-a fost ridicată măsura controlului judiciar într-un dosar privind nereguli financiare care ar fi adus instituţiei un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei.
Aproximativ 20 dintre artiştii ONRI au declanşat un protest spontan după ce au aflat că managerul instituţiei, Beatrice Rancea, a fost repusă în funcţie de ministerul Culturii, după ce magistraţii au ridicat măsura controlului judiciar în dosarul în care aceasta este anchetată de DIICOT pentru privind nereguli financiare care ar fi adus instituţiei un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei.
Protestatarii spun că, astfel, Beatrice Rancea a adus un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce.
‘Este o stare de şoc. Noi nu putem contesta ridicarea controlului judiciar. Este decizia instanţei. Numai că decizia ministerului a fost total neinspirată. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă cât mai curând evaluarea doamnei Rancea pentru anul anterior, şi să facă o evaluare obiectivă, cu membrii comisiei de evaluare, oameni cu coloană vertebrală şi profesionişti, care să cântărească întreaga activitate şi elementele care au dus la ancheta declanşată de DIICOT la 1 martie. Mă adresez autorităţilor locale să ia atitudine şi să iasă în public să ne apere pe noi artiştii. Mă adresez şi societăţii civile ieşene (…) să ne sprijine. Am demonstrat că doamna Rancea nu trebuie să fie în fruntea noastră. Nu avem nevoie de un manager, nu avem nevoie de un astfel de om care timp de 10 ani a distrus vieţi, a furat banii statului. Cultura ieşeană a fost grav afectată şi murdărită de aceste manifestări de natură penală, după cum reiese din ancheta penală. În istoria culturii ieşene din ultimii 65 de ani nu s-a pomenit ca o instituţie de anchetă să ridice managerul cu duba şi să-l ducă la interogatoriu’, a spus Aurel Bălae, artist liric în cadrul ONRI.
Beatrice Rancea este cercetată penal într-un dosar instrumentat de DIICOT Iaşi privind nereguli financiare la Operă cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Ea a fost pusă sub control judiciar, alături de alte 10 persoane. După ce DIICOT a instituit controlul judiciar în cazul acesteia, Ministerul Culturii a suspendat contractul de management încheiat cu Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi. La acea vreme, Ministerul Culturii anunţa, prin intermediul unui comunicat de presă, că va respecta toate procedurile legale şi că vor fi urmaţi paşii necesari pentru ca activitatea instituţiei să nu fie perturbată de această anchetă şi de măsurile ce se impun.
Contractul de management a fost suspendat deoarece faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar având în vedere faptele penale anchetate, incompatibile cu exercitarea funcţiei.
În această perioadă, interimatul a fost asigurat de Daniel Şandru, fost secretar de stat – coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei prim-ministrului Guvernului României (2016 – 2017) şi fost director al revistei de cultură contemporană ‘Timpul’.