Moaştele unui sfânt născut în urmă cu 300 de ani în Ucraina vor fi aduse de la Mănăstirea Neamţ spre închinarea pelerinilor care vor veni, în perioada 8-15 octombrie, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi, pentru a se închina la racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva cu prilejul prăznuirii hramului acesteia.
‘Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este dedicată anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi anului comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ. Ţinând cont că se împlinesc 300 de ani de la naşterea sa, el trăind în perioada 1722-1794, alături de Ocrotitoarea Moldovei va fi aşezată spre închinare şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Paisie, adusă de la Mănăstirea Neamţ’, a declarat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Acesta a declarat că pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă, 8 octombrie, când, de la ora 6,00, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie.
‘Dacă însă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, aşezarea raclei cu sfintele moaşte în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioşilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunţa în acele momente’, a precizat directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În data de 14 octombrie 2022, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9,00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)