Reprezentanţii consiliilor raionale din Republica Moldova şi cei ai primăriilor Chişinău şi Bălţi şi UTA Găgăuzia s-au aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la Forumul Transfrontalier – Oportunităţi pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2021 -2027, eveniment organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi.
Cu acest prilej, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că proiectele transfrontaliere sunt ‘pentru cetăţenii României de pe ambele maluri ale Prutului’, amintind astfel că peste 1 milion de cetăţeni din Republica Moldova au şi cetăţenia română.
Totodată, oficialul de la Chişinău a subliniat faptul că prin cooperarea transfrontalieră şi prin intermediul fondurilor transfrontaliere, Republica Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană.
‘Republica Moldova este o ţară europeană, iar guvernarea de la Chişinău împreună cu preşedintele, Maia Sandu, avem acest deziderat să ne mutăm repede spre o integrare deplină. Aceste fonduri despre care s-a discutat azi sunt foarte importante pentru a conecta fizic, prin proiecte, la UE, prin România. Vorbim de interconectări de transport precum poduri, calea ferată. S-a vorbit despre navigabilitatea râului Prut. Toate aceste lucruri sunt extrem de importante pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de UE. Aceste proiecte sunt şi pentru românii din Republica Moldova. Peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au şi cetăţenia română. Vorbim de un program destinat atât apropierii Republicii Moldova de UE cât şi de beneficii exacte, clare, pentru cetăţenii României de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi pentru întreaga Republică Moldova şi cetăţenii ei’, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.
La rândul său, consilierul premierului Nicolae Ciucă, deputatul Alexandru Muraru, care este şi liderul PNL Iaşi, a subliniat că ‘niciun alt stat nu e angajat pentru un alt stat non UE, aşa cum este angajată România pentru Republica Moldova’.
‘Am analizat cu atenţie lista celor 83 de proiecte contractate deja în exerciţiul 2014-2020 şi am constatat că Iaşiul a fost un partener direct implicat în dezvoltarea proiectelor cu finanţare europeană alături de Republica Moldova, prin universităţile ieşene, unităţile spitaliceşti, autorităţile locale şi judeţene şi instituţiile deconcentrate. Prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 vom continua să fim la fel de implicaţi, deoarece potenţialul există şi încă mai avem multe de făcut împreună’, a declarat Alexandru Muraru.
Acesta a declarat ulterior, pentru AGERPRES, că Iaşiul va deveni în următorii ani cel mai important punct, cel mai mare hub de perfecţionare şi de know how şi de training în relaţia cu Republica Moldova.
‘Prim-ministrul Nicolae Ciucă susţine necondiţionat parcursul european al Republicii Moldova. Uniunea Europeană este angajată mai mult ca niciodată astăzi, în contextul geopolitic. S-au făcut în ultimele luni paşi fără precedent, care nu s-au făcut în ultimii 15-20 de ani, de când Moldova are această intenţie şi acest discurs pro european, semnarea cererii de aderare şi multe, multe alte iniţiative. Este fundamental ca Republica Moldova să investească din cunoştinţele României în materie de integrare, pentru că va avea, cred eu, nu doar un parcurs care va semăna cu cel al României, dar am convingerea că ceea ce se întâmplă la graniţa noastră reduce semnificativ timpul de aderare la UE. Astăzi, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, totalizând 66% din toate exporturile şi invers 52% din totalul comerţului, România este cel mai mare susţinător din toate statele membre ale UE pentru integrarea RM’, a declarat deputatul Alexandru Muraru.
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, organizatorul Forumului, a declarat că fondurile europene reprezintă cea mai mare şansă de dezvoltare, menţionând că judeţul Iaşi, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, poate fi un partener cu care ţara vecină să poată finaliza proiectele pentru comunitate.
‘Trebuie să oferim oamenilor viziunea clară că toate aceste proiecte pe care noi, cei din administraţie, le facem sunt rodul muncii unei echipe din care fac parte şi cetăţenii, pentru că ei sunt beneficiarii direcţi în final. Acest forum sigur nu va rămâne singular. Obiectivul este de a învăţa cum să valorificăm aceste oportunităţi de finanţare europeană, cum să implementăm proiecte europene şi cum să evităm greşelile care pot periclita activitatea noastră de administratori ai bunăstării celor pe care îi reprezentăm’, a declarat preşedintele CJ Iaşi.
La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a subliniat importanţa cooperării transfrontaliere cu Republica Moldova.
‘Pentru noi aceste cooperări cu Republica Moldova înseamnă mai mult decât o oportunitate de atragere de fonduri dinspre comunitatea europeană. Este de fapt o continuare a unui traseu pe care Republica Moldova şi România trebuie să îl aibă în contextul în care Moldova trebuie să devină stat membru al comunităţii europene, iar România trebuie să îşi continue demersurile de atingere a idealurilor’, a spus primarul Mihai Chirica. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)