Reprezentanţii autorităţilor locale şi cei ai organizaţiilor neguvernamentale s-au întâlnit, marţi, pentru a discuta despre implementarea de strategii comunitare de sprijin pentru persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist.
În timpul întâlnirii s-au purtat discuţii privind identificarea de noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, elaborarea de proiecte comune privind conştientizarea problemelor existente pentru astfel de categorii de persoane, reducerea marginalizării şi excluderii persoanelor cu astfel de tulburări.
‘Din păcate, rămâne în continuare problema decontării reale a terapiilor. Deşi există prevederi legale care spun că aceste terapii pot fi decontate, în continuare terapiile pe care părinţii le pot primi gratuit sunt foarte puţine. Procedura este atât de complexă şi greoaie încât este foarte greu accesibilă. Foarte mulţi dintre copiii cu autism depind de fondurile financiare ale părinţilor lor pentru a beneficia de aceste terapii. Teoretic statul decontează, am făcut noi o analiză la nivel naţional, cam o oră de terapie. Pentru un copil cu autism este foarte puţin. Dacă facem un calcul, pentru câteva ore de terapie zilnică pentru un copil abia diagnosticat, lunar este nevoie de aproximativ 5.000 de lei’, a declarat preşedintele Asociaţiei Alături de Voi, Carmen Ghercă.
Conform declaraţiilor sale, problematica tinerilor şi adulţilor cu autism este foarte stringentă, întrucât în România nu există servicii pentru această categorie de persoane.
‘Sunt câteva servicii înfiinţate în ţară tot de către părinţi pentru această categorie de persoane. Însă este o nevoie acută să se înţeleagă că este nevoie de servicii de locuire, de acele locuinţe şi ateliere protejate în care ei să poată beneficia de serviciile care au nevoie atunci când părinţii lor nu vor mai fi’, a mai afirmat Carmen Ghercă.
Cristina Nichita, cunoscută în spaţiul public în calitate de creatoare de modă şi fost parlamentar, este fondatoarea Asociaţiei Surâsul Albastru, sub umbrela căreia beneficiază de terapie zeci de copii cu autism, precum şi ea însăşi mamă a unui băiat cu autism. Aceasta a subliniat rolul major al parteneriatului între autorităţile publice şi societatea civilă.
‘Cred că vom găsi un limbaj comun pentru a găsi soluţii. Asta este dorinţa mea ca mamă şi ca reprezentant al copiilor care nu sunt capabili să îşi reprezinte drepturile, al părinţilor care au venit alături de noi cât şi cum au putut. Suntem parteneri cu Primăria Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială. Nu putem avea aşteptări, dar putem veni cu propuneri, putem să lucrăm împreună mult mai mult pentru a crea condiţii, pentru a crea o lume mai bună, pentru a crea sustenabilitate. Şi aceşti copii au nevoie de predictibilitate. Şi ei au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Şi ei au nevoie de creştere profesională’, a declarat Cristina Nichita.
Primarul Mihai Chirica a declarat celor prezenţi la discuţii că municipalitatea va acorda în continuare sprijin şi susţinere persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
‘Cooperăm ori de câte ori este nevoie, inclusiv prin alocări bugetare, şi ori de câte ori apare o necesitate suplimentară şi ni se solicită sprijinul. Este o problemă căreia trebuie să îi acordăm sprijinul nostru, al autorităţilor şi al comunităţii, deopotrivă. Orice persoană recuperată este o persoană care va fi utilă comunităţii’, a declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)