Judecătoria Hârlău a dispus arestarea preventivă pentru 30 zile în cazul a trei bărbaţi suspectaţi că au săvârşit mai multe infracţiuni de furt calificat, unul dintre aceştia comiţând faptele în timp ce ar fi trebuit să se afle în arest domiciliu.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, în noaptea de 24 spre 25 iulie, bărbatul în cauză a părăsit imobilul din satul Balş, unde era plasat în arest la domiciliu, deplasându-se în satul Cîrjoaia împreună cu alt inculpat. Cei doi, care aveau feţele acoperite, au scos din funcţiune sistemul electronic de alarmare şi au forţat uşa unui magazin, de unde au sustras 20 de pachete de ţigări şi sertarele de la casa de marcat, în care se găsea suma de 4.248 lei.
Peste două zile, acelaşi inculpat a părăsit din nou arestul la domiciliu şi, împreună cu altă persoană, a pătruns prin escaladare în curtea unei locuinţe. Ei au furat dintr-un autoturism suma de 250 de lei, după care s-au deplasat la sediul unei farmacii, au spart un geam, unul dintre bărbaţi a luat sertarul casei de marcat ce conţinea 1.000 de lei, apoi au împărţit sumele de bani sustrase.
Ulterior, la o percheziţie efectuată pe data de 29 iulie, bărbatul plasat în arest la domiciliu nu a fost găsit la adresa stabilită.
‘Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Hârlău a admis propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 30 iulie 2021 pentru doi dintre inculpaţi, iar în data de 3 august 2021, a admis propunerea de arestare preventivă în lipsă pe o perioadă de 30 de zile pentru inculpatul B.S.P., acesta sustrăgându-se de la urmărirea penală. În data de 11.08.2021, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Hârlău a confirmat arestarea preventivă şi executarea mandatului privindu-l pe inculpatul B.S.P., inculpat identificat şi adus de organele de poliţie’, precizează sursa citată.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.