Alianţa de universităţi europene European Campus of City-Universities EC2U se reuneşte la Iaşi, în perioada 11-13 octombrie, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului EC2U.
Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iaşi, Tudorel Toader, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la evenimentul organizat de universitatea ieşeană participă 325 de membri ai celor şapte comunităţi academice EC2U, din care 220 sunt prezenţi fizic, 105 fiind online.
‘Alianţa îşi propune ceea ce intră în misiunea academică a celor şapte universităţi, şi anume internaţionalizarea învăţământului, o mai bună inserţie a absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă, o mai bună colaborare cu autorităţile locale, regionale şi cu mediul de afaceri, realizarea unor studii doctorale în co-tutelă, de masterate, un institut virtual, platforme de date comune, evenimente culturale sportive şi ştiinţifice, tot ceea ce poate face o universitate care îşi respectă misiunea şi care răspunde aşteptărilor studenţilor indiferent de nivelul de pregătire, licenţă, masterat sau doctorat. Ne bucură faptul că UAIC face parte din această alianţă şi că în acest fel putem să ne îndeplinim şi mai bine misiunea pe care o avem şi că putem contribui la realizarea obiectivelor alianţei’, a declarat rectorul Tudorel Toader.
Prezent la conferinţa de presă, coordonatorul alianţei de universităţi EC2U, prof dr Ludovic Thilly, a declarat că forumul găzduit de UAIC reprezintă un moment important în viaţa acestei reţele.
‘Este un moment foarte important în viaţa acestei reţele EC2U. Misiunea acestei alianţe este de a se asigura că universităţile prin misiunile pe care le au pot să se adapteze lumii complexe şi complicate din ziua de astăzi. Universităţile, dar nu singure, ci împreună cu autorităţile locale, şi-au pus în gând şi au pus în gând şi să răspundă la provocările lumii moderne. Unul dintre obiectivele pe care le-am fixat este cel de sănătate şi dezvoltare durabilă, al doilea pas este educaţie de calitate. iar al treilea, oraşe şi comunităţi durabile. Ele se combină atât din punct de vedere al educaţiei, al cercetării şi inovării şi vin în sprijinul şi serviciul societăţii. Iată că aceste patru elemente este ceea ce numim dreptunghiul cunoaşterii’, a declarat coordonatorul alianţei de universităţi EC2U, Ludovic Thilly.
Forumul EC2U este organizat la fiecare şase luni de către Alianţa EC2U, un consorţiu academic format din Universitatea din Poitiers (coordonator), Universitatea din Coimbra, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, Universitatea din Salamanca, Universitatea din Pavia, Universitatea Friedrich Schiller din Jena şi Universitatea din Turku. Obiectivul acestor evenimente organizate periodic este de a aduce în atenţie problemele de actualitate din societate şi de a încuraja schimbul de bune practici la nivel european.
Alianţa EC2U îşi propune dezvoltarea unui spaţiu deschis şi inovator care să permită mobilitatea fără întreruperi între universităţi şi oraşe. Alianţa se bazează pe o cooperare unică între universităţi şi oraşe, implicând comunităţi academice, municipalităţi, autorităţi regionale, actori socio-economici şi cetăţeni. EC2U promovează o iniţiativă globală fără precedent, bazată pe provocări, care are în prim-plan Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Naţiunilor Unite. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)