Acasă93Iaşi/ Vlad Mercori, la Romanian Creative Week: Tehnologia blockchain - următoarea eră...

Iaşi/ Vlad Mercori, la Romanian Creative Week: Tehnologia blockchain – următoarea eră tehnologică

Vlad Mercori, CEO Stakeborg, consideră că tehnologia blockchain devine încet, dar sigur următoarea eră tehnologică, motiv pentru care la nivel internaţional este una dintre cele mai căutate competenţe de către angajatori.

Prezent la cea de a doua ediţie a festivalului Romanian Fashion Week, pentru a organiza o dezbatere privind banii virtuali, Vlad Mercori a declarat pentru AGERPRES că, deşi pare o tehnologie desprinsă din SF, banii înseamnă inovaţie. Astfel, tehnologia blockchain devine cu paşi înceţi, dar siguri următoarea eră tehnologică.

‘Sunt foarte multe definiţii (pentru blockchain – n.r.), sunt foarte multe explicaţii, ca toate lucrurile în tech. Cred că e util de înţeles că sunt două direcţii: una filosofică, pentru că noi în tehnologie întotdeauna inventăm o filosofie, dacă nu există deja. Cea de-a doua direcţie este una tehnică: în jurul nostru există o sumedenie de baze de date, de la bani până la certificate de naştere. Undeva există o bază de date cu toate astea. Ele sunt găzduite, centralizate. Ce facem dacă într-o zi, din motiv de război, de pandemie sau alte probleme, cei care deţin aceste baze de date se ‘gripează’? Nu mai vor să ne dea baze de date, nu mai vor să dea acces la baza de date. Spre exemplu, banii sunt într-un cont. De fapt, banii sunt într-o bază de date. Dacă se face un transfer de 500 de lei, nu e ca şi cum banca pune banii într-un plic şi mi-i trimite mie în cont, chiar dacă durează trei zile şi pare că aşa se întâmplă. În realitate sunt nişte biţi care se mută din stânga în dreapta. Dacă mâine baza de date de la bancă se strică, avem o mare problemă. Nu mai pot fi accesaţi propriii bani. Blockchainul vine să rezolve problema aceasta. Ce e important de înţeles este faptul că blockchainul este o metodă de a manageria aceste baze de date. Practic, se digitalizează încrederea. Între două persoane nu trebuie să mai existe o bancă. Eu pot să trimit 1 leu, 5 lei, 10 lei sau orice altă sumă, fără să mai existe băncile’, a spus Vlad Mercori, organizatorul secţiunii Inovation & Digital, din cadrul Romanian Creative Week 2022.

În ceea ce priveşte provocările actuale ale acestei industrii, Vlad Mercori spune că, în primul rând, ca în orice tehnologie, e nevoie ca ”noi, cei care participăm cumva în aceste faze incipiente, să reuşim să ne mobilizăm, să ne dăm seama ce avem în mână”.

‘Gândiţi-vă că atunci când a apărut Internetul lumea nu prea ştia ce să facă cu el. Avem internet, ok, dar ce facem cu el? Aşa am aflat că poţi să trimiţi un email, aşa am aflat că poţi cumpăra o carte de pe Amazon, în 1997. De-abia ulterior am aflat că există youtube, ulterior am aflat că se pot trimite poze, după aceea am aflat că putem să ne trimitem imaginile în timp real, şi aşa mai departe. Deci, partea interesantă la tehnologie este că o descoperim încontinuu. De aici şi creativitatea. Nu e chiar întâmplător. Noi suntem nişte artişti în felul nostru. Nu sunt tehnologist, am terminat Istoria, dar înţeleg cumva evoluţia tehnologiei din perspectiva istorică şi o pot vedea acum revelându-se în faţa mea. Provocările constau în faptul că orice tehnologie nouă necesită timp, iar noi, culmea, din cauza Internetului nu prea avem răbdare. Şi atunci lumea se aşteaptă ca o tehnologie nouă să apară azi şi de mâine ea să rezolve toate problemele lumii. Ceea ce nu se va întâmpla. E nevoie ca din ce în ce mai mulţi oameni să înţeleagă utilitatea. De aceea credem că misiunea noastră e importantă, la fel şi participarea la Romanian Creative Week, pentru că, dacă vom reuşi să convingem doi-trei studenţi azi-mâine, doi-trei oameni, poimâine, doi-trei oameni de vârsta părinţilor mei, răspoimâine, încetul cu încetul lumea va începe să o tolereze. Vârstnicii nu vor utiliza blockchainul de mâine, dar îl vor tolera, cei de vârsta mea îl vor stimula, iar cei tineri vor fi entuziasmaţi că blockchainul va veni să rezolve câteva dintre problemele importante ale lumii’, a explicat Vlad Mercori.

În ceea ce priveşte viitorul blockchainului, acesta a arătat că e nevoie ca banii şi valoarea să se transfere fără intermediari.

‘De la începutul lumii noi am inventat un intermediar pentru că nu aveam încredere unii în alţii. Tehnologia poate veni să omoare intermediarul din mijloc. Blockchainul a fost gândit ca să poată fi transferat fără ca să fie necesar să mai existe o bancă’, a menţionat el.

Acesta consideră că putem vorbi despre începutul sfârşitului băncilor existente în formatul actual, astfel că acestea trebuie să se reinventeze.

‘Eu sunt absolut convins că aşa va fi, dar, atenţie, băncile, ca foarte multe entităţi, au capacitatea de a se reinventa. De aceea cred că e important ca băncile nu să spere ca tehnologia să moară. Tehnologia nu moare când vor instituţiile. Tehnologia mai bună învinge tot timpul. Şi atunci strategii lor trebuie să găsească parteneri în industria asta şi să îşi dea seama cum se vor reinventa. Pentru că primele bănci care se vor reinventa vor fi marii câştigători’, a mai declarat Vlad Mercori.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks