Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ (TUIASI) a anunţat, luni, că va implementa un proiect care îşi propune transformarea Iaşiului într-un important nod în viitoarea reţea naţională şi europeană de comunicaţii cuantice, prin intermediul unui proiect dezvoltat la nivel naţional cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presă, la Politehnica ieşeană vor fi pregătiţi specialişti în tehnologii cuantice, pentru a putea sprijini extinderea reţelei la nivelul întregii Uniune Europene şi pentru a continua cercetarea fundamentală şi aplicată în acest domeniu.
Proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) îşi propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicaţii cuantice de peste 1.500 de kilometri şi crearea a şase reţele metropolitane în oraşele Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa. Vor fi conectate la această reţea 10 universităţi, cinci institute de cercetare, cinci instituţii publice, trei centre de date şi o clinică medicală.
Proiectul este doar baza unei dezvoltări în anii care urmează, creându-se posibilitatea de a dezvolta pe viitor conectarea prin infrastructura cuantică a reţelei de internet cu ţările vecine României.
RoNaQCI este coordonat la nivel naţional de către Universitatea Politehnica Bucureşti şi va fi utilizată infrastructura suport a reţelei universitare a sistemului de educaţie – RoEduNet, care are deja o conexiune de 6.000 de kilometri în toată ţara. Consorţiul care va implementa acest proiect este format din 12 universităţi şi 7 institute de cercetare, în total fiind implicaţi 30 de parteneri.
‘Proiectul reprezintă un important pas în faţă pentru implementarea tehnologiei de comunicaţii cuantice de ultimă generaţie, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. Va asigura comunicaţii securizate, în virtutea legilor care guvernează fizica cuantică. Proiectul va fi dezvoltat în cadrul Programului Europa Digitală şi continuă demersul propriu al TUIASI, de digitalizare a instituţiei, serviciilor şi de dezvoltare a unor huburi de cercetare în zona digitalizării, big data şi a comunicaţiilor cuantice’, a declarat Simona Caraiman, prorector responsabil de informatizare şi comunicaţii digitale la TUIASI.
Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi va fi un contributor important al acestui proiect, fiindcă a dezvoltat deja în domeniul calculului cuantic o importantă resursă umană, atât la nivel de cercetare fundamentală, cât şi în ceea ce priveşte cercetarea aplicativă. Soluţiile inovative dezvoltate de către echipele universităţii vizează dezvoltarea de algoritmi quantici şi implementarea lor în diferite medii de simulare, dar şi în medii hardware existente. Deja există, la nivel educaţional, programe de studiu care vizează implementarea tehnologiilor cuantice, la nivelul a trei programe de master, inclusiv unul care formează specialişti în domeniul securităţii cibernetice.
‘Universitatea Tehnică oferă deja, în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, programe de studiu prin care se asigură competenţe de bază în domeniul calculului cuantic, comunicaţiilor cuantice şi securităţii cibernetice. Aceste programe de studiu vor fi extinse şi completate cu noi module de formare avansată în domeniul tehnologiilor cuantice’, a declarat decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Vasile Manta.
Conform comunicatului de presă, la nivel local, construirea acestei infrastructuri se va realiza în cadrul proiectului printr-un parteneriat între TUIASI, RoEDU, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (UAIC) şi clusterul ImagoMol.
Specialiştii TUIASI vor implementa şi testa o reţea metropolitană de comunicaţii cuantice, urmând a fi implementate 3 linkuri de comunicaţii securizate în Iaşi, toate folosind tehnologii cuantice de tipul Quantum Key Distribution.
Totodată, alături de clusterul ImagoMol şi Spitalul de Urgenţe ‘Sf. Spiridon’, care aparţine acestui cluster, va fi implementat un studiu de caz despre cum pot fi securizate comunicaţiile ce implică date medicale. O misiune importantă a acestui proiect va fi de a dezvolta, la nivelul universităţilor, competenţele necesare pentru a implementa, opera şi extinde comunicaţiile cuantice la nivel naţional şi, ulterior european, dar în special pentru a crea o masă critică de specialişti în acest domeniu.
‘Iaşiul va deveni un important hub de training în tehnologii cuantice şi vor fi create sinergii cu Hubul European de Inovare Digitală, Digital Innovation Zone, coordonat de TUIASI, prin care vor fi dezvoltate programe de formare de competenţe digitale în domeniul tehnologiilor cuantice, adresând o plajă mai largă de beneficiari, printre care şi IMM-uri şi instituţii publice’, a mai punctat Simona Caraiman.
Implementarea proiectului se va face în următoarele 30 de luni, finanţarea fiind asigurată 50% prin Programul Europa Digitală şi 50% de către statul român, prin fonduri structurale.