Peste 120 de permise de şedere au fost şedere au fost eliberate, în doar trei zile, pentru beneficiarii protecţiei internaţionale, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Imigrări.
Potrivit unui comunicat al IGI transmis AGERPRES, în perioada 1 – 3 septembrie, în domeniul migraţiei, poliţiştii de imigrări din judeţele Arad, Bihor şi Botoşani au desfăşurat o serie de activităţi şi acţiuni specifice atât cu forţe proprii, cât şi în cooperare cu alte structuri cu atribuţii în domeniu. În acest context s-a acţionat pe două paliere: unul fiind partea de prevenire, iar celălalt de combatere a situaţiilor ilegale.
Ca urmare a acţiunilor şi activităţilor desfăşurate, au fost identificaţi 13 străini în situaţii ilegale, 11 dintre aceştia fiind preluaţi de la poliţiştii de frontieră, menţionează sursa citată.
‘De la începerea conflictului din Ucraina, 4.426 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, au fost acordate 122 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Totodată, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 142.007 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare’, se precizează în comunicat.
Totodată, IGI arată că, în perioada 1 – 2 septembrie, poliţiştii de imigrări din Arad au preluat de la poliţiştii de frontieră 11 străini, cu vârste cuprinse între 22 şi 43 de ani, din Etiopia, Bangladesh, India şi Pakistan, din verificări reieşind că persoanele în cauză sunt bănuite de tentativă la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
‘Ca urmare a celor constatate, trei dintre acestea au fost introduse în Centrul de Cazare al Străinilor luaţi în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul ţării noastre. La ieşirea din ţară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare’, precizează Inspectoratul.
Alte opt persoane au solicitat o formă de protecţie internaţională şi au fost conduse la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Timişoara, până la clarificarea situaţiei, informează IGI.