Termenul în care un cetăţean străin poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă a fost extins de la 60 la 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare, în urma unei modificări a OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
‘Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) informează că, începând cu data de 5 mai, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Astfel, au fost aduse modificări la OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României în sensul creării posibilităţii de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare la oricare dintre formaţiunile teritoriale pentru imigrări’, informează un comunicat al IGI transmis, vineri, AGERPRES.
În data de 5 mai a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 450/2022 OUG nr. 59 din 4 mai 2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Măsurile prevăzute în noul act normativ facilitează eliberarea avizelor de angajare/detaşare şi a vizelor în scop de muncă şi permit încadrarea în muncă într-un timp mai scurt a lucrătorilor străini încadraţi în marja contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.
‘Ridicarea restricţiilor la nivelul României, generate de contextul pandemic, au condus la creşterea numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare/detaşare în muncă, fapt ce a cauzat imposibilitatea structurilor de imigrări responsabile de a gestiona operativ cererile depuse. Totodată, în anul curent, prin HG nr.132/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, în creştere cu 100% comparativ cu anul precedent’, arată sursa citată.
Volumul crescut al solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare şi de prelungire a dreptului de şedere în scop de muncă a îngreunat capacitatea de procesare a acestora, fapt ce a pus presiune pe structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în mod special pe cele aflate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Ilfov, Sibiu, Cluj şi Timişoara.
‘Noile modificări legislative oferă posibilitatea angajatorilor să depună solicitările de eliberare a avizelor de angajare/detaşare în muncă la oricare dintre formaţiunile teritoriale de imigrări, indiferent dacă au sau nu stabilit sediul social pe raza de competenţă a judeţului unde depun cererile’, precizează IGI.
De asemenea, oferă posibilitatea străinilor de a solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare. În acest sens, conform noului act normativ, termenul a fost prelungit de la 60 la 180 de zile.
‘Un alt aspect de interes este acela că avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrării în vigoare a actului normativ, pot fi utilizate în termen de 180 de zile de la data eliberării pentru obţinerea vizelor de lungă şedere pentru angajarea în muncă. Viza este soluţionată în termen de 20 de zile de către Centrul Naţional de Vize fără a mai fi necesară obţinerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări’, mai arată IGI.
Prevederile noului act normativ au drept scop decongestionarea situaţiei operative prin crearea un flux unitar de lucru la nivel naţional, contribuind astfel la sprijinirea cetăţenilor străini care desfăşoară activităţi lucrative şi a angajatorilor ce încadrează lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, prin scurtarea timpilor de aşteptare pentru depunerea cererilor şi încadrarea în muncă într-un timp mai scurt.