Peste 3.900 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la nivelul întregii ţări, pentru fluidizarea traficului de călători.
‘Având în vedere că se încheie perioada concediilor, iar unii cetăţeni români se întorc din vacanţe şi alţii revin la locurile de muncă din străinătate, în această perioadă se înregistrează o creştere a valorilor de trafic prin punctele de trecere a frontierei, în mod special la graniţa cu Ungaria, pe sensul de ieşire din ţară. A fost suplimentat personalul propriu care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv au fost suplimentate arterele de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), transmis, vineri, AGERPRES.
În săptămâna 20 – 27 august, au trecut frontiera aproximativ 1,25 milioane persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi de ieşire, dintre care aproximativ 930.000 cetăţeni UE şi 320.000 non-UE şi peste 300.000 mijloace de transport.
La graniţa cu Ungaria, dintre cele 12 puncte deschise traficului internaţional, cele mai tranzitate sunt PTF Nădlac II şi PTF Petea, iar la frontiera cu Bulgaria, unde sunt nouă puncte operaţionale, traficul cel mai intens se înregistrează la PTF Giurgiu şi PTF Vama Veche.
În această perioadă, valori ridicate au fost înregistrate şi prin PTF Aeroport Henri Coandă, cu peste 220.000 de persoane care au efectuat formalităţile de intrare şi ieşire din ţară.
Pentru fluidizarea traficului, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile din statele vecine, alături de care se efectuează controlul la graniţă, în vederea dispunerii unor măsuri comune astfel încât activităţile să se desfăşoare cât mai operativ.
IGPF reaminteşte că, în această perioadă, pe sensul de intrare în România, la realizarea controlului efectuat de poliţiştii de frontieră, care vizează în principal verificarea documentelor de călătorie, participă şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene în vederea efectuării triajului epidemiologic şi dispunerii măsurilor specifice.