AcasăStiri generaleIGPR: Acord împotriva criminalităţii privind traficul de droguri, semnat între opt ţări

IGPR: Acord împotriva criminalităţii privind traficul de droguri, semnat între opt ţări

România şi alte şapte state au semnat, cu Comisia Europeană, Acordul de grant pentru realizarea proiectului ‘Droguri sub control – creşterea capacităţii de aplicare a legii europene împotriva criminalităţii în trafic de droguri’, finanţat prin Fondul de Securitate Internă – Poliţie.

‘Proiectul va contribui la dezvoltarea mecanismelor internaţionale de cooperare şi coordonare, prin participarea la vizite de studiu şi ateliere de formare, precum şi la schimbul de bune practici’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, miercuri, AGERPRES.

Principalul obiectiv al proiectului este consolidarea capacităţii de aplicare a legii a partenerilor din proiect – respectiv Inspectoratul General al Poliţiei Regionale din Lublin, Unitatea de Grăniceri Nadbuzanski, Poliţia din Berlin, Poliţia Naţională din Bulgaria, Poliţia Naţională Spaniolă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia Estonă şi Poliţia de Frontieră şi Poliţia Naţională a Regatului Ţărilor de Jos – în domeniul ţintirii traficului ilicit de droguri.

Sunt vizate în special cocaina şi noile substanţe psihoactive şi se urmăreşte dezvoltarea schimbului de informaţii existent între agenţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană, prin colectarea de informaţii operaţionale şi o mai bună înţelegere a tendinţelor în criminalitatea legată de droguri.

‘Experţii din Poliţie din ţările partenere ale proiectului îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele privind reglementările legale, canalele existente de trafic de droguri, procedurile şi metodele aplicate în timpul dezasamblării laboratoarelor de droguri ilegale. Proiectul va contribui la dezvoltarea mecanismelor internaţionale de cooperare şi coordonare, prin participarea la vizite de studiu şi ateliere de formare, precum şi la schimbul de bune practici’, arată sursa citată.

În cadrul proiectului, sunt planificate următoarele activităţi:

* întâlnire de management de proiect;

* vizită de studiu la Interpol – scopul: familiarizarea cu problema traficului de droguri la nivel mondial, din perspectiva Interpolului, cu noile tendinţe în criminalitatea drogurilor, precum şi canalele traficului de droguri în Europa şi în lume, cu informaţii despre baza de date inovatoare high-tech Relief, dezvoltată pentru INTERPOL, care permite identificarea legăturilor necunoscute anterior şi serveşte, de asemenea, la facilitarea perturbării grupurilor de criminalitate organizată care se ocupă de trafic de droguri;

* vizite de studiu în Bulgaria, Estonia, Germania, România, Spania şi Ţările de Jos – scopul: obţinerea cunoştinţelor despre traficul de droguri, în principal cocaină şi noi substanţe psihoactive, în ţara parteneră a proiectului, despre activităţile întreprinse pentru combaterea problemei criminalităţii legate de droguri, cu privire la reglementările şi procedurile legale aplicate la dezmembrarea laboratoarelor de droguri ilegale, precum şi strategiile privind Poliţia antidrog, în fiecare ţară parteneră a proiectului;

* două ateliere combinate cu vizitele de studiu la Institutul Naţional de Medicină din Varşovia şi la Institutul de Medicină a Muncii din Lodz – scopul: obţinerea de cunoştinţe despre noile substanţe psihoactive, în special despre posibilităţile de a le crea din substanţe accesibile, precum şi despre tehnica şi capacitatea laboratoarelor de cercetare a acestor substanţe.

Valoarea totală a proiectului este de 284.984 euro. Realizarea proiectului a început la data de 1 februarie 2022 şi se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

Acest proiect este finanţat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene – Poliţie. AGERPRES / (AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks