AcasăStiri generaleIGPR: Proiectul FOCAL SF, implementat la nivel naţional, pentru lupta împotriva traficului...

IGPR: Proiectul FOCAL SF, implementat la nivel naţional, pentru lupta împotriva traficului de arme

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a primit, miercuri, o delegaţie compusă din 33 de reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, cu ocazia închiderii proiectului FOCAL SF – Fight Organized Crime Against Light Small Firearms, implementat la nivel internaţional.

Obiectivul proiectului a fost acela de a îmbunătăţi coordonarea între diferite acţiuni şi iniţiative în lupta împotriva traficului de arme, de a contribui la dezvoltarea interoperabilităţii între bazele de date relevante, acordând o atenţie specială rezultatelor iniţiativelor comune şi acţiunilor operaţionale între statele membre UE şi ţări terţe, îndeosebi din Balcanii de Vest.

‘Proiectul a debutat în anul 2020, cu un buget de 770.000 de euro. Obiectivul proiectului a fost acela de îmbunătăţi coordonarea între diferite acţiuni şi iniţiative în lupta împotriva traficului de arme, de a contribui la dezvoltarea interoperabilităţii între baze de date relevante, acordând o atenţie specială rezultatelor iniţiativelor comune şi acţiunilor operaţionale între statele membre UE şi ţări terţe, îndeosebi din Balcanii de Est’, a declarat, miercuri, cu ocazia conferinţei de închidere a proiectului, Nicolae Adrian Dinu, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR.

IGPR, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP), a beneficiat, ca urmare a implicării în proiect, de modernizarea bazei de date RNAi (Registrul Naţional al Armelor Integrat), de dotarea compartimentului Punctul Naţional Focal pe Linie de Arme cu logistică, inclusiv tehnică IT.

‘Aplicaţia RNAi a fost conectată şi în baza de date a cazierului judiciar ROCRIS, permiţând informarea structurilor arme cu privire la modificarea statutului juridic al deţinătorilor legali de arme care ar putea atrage anularea sau suspendarea dreptului de deţinere’, a spus Nicolae Adrian Dinu.

În perioada 9-10 mai, IGPR, prin intermediul DAESP, a primit, cu ocazia desfăşurării şedinţei de închidere a proiectului FOCAL SF, o delegaţie compusă din 33 de reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, Comisia Europeană, Grupul experţilor europeni în Arme de foc, Europol, Interpol, Cepol ş.a.

‘La întâlnire au participat şi reprezentanţi terţi din Serbia, Kosovo, Albania şi Republica Moldova. Continuarea dezvoltării punctelor naţionale focale pe linie de arme la nivel european este esenţială în vederea prevenirii şi combaterii traficului cu arme de foc în Europa, în contextul ameninţărilor generate de conflictul din Ucraina. În acest scop, România a dezvoltat relaţii de cooperare şi cu Republica Moldova, în vederea înfiinţarea propriului punct naţional focal în materie de arme’, a mai spus directorul DAESP.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks