Un număr de 9.216 poliţişti au organizat şi desfăşurat, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, dispunerea de măsuri pentru adaptarea dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, pentru asigurarea unei acoperiri echilibrate când copii vin la şcoală şi când se termină cursurile.
Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, au fost angrenaţi 7.177 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat 1.633 de poliţişti, care au asigurat intervenţie la 67 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 41 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.
De asemenea, au fost organizate 122 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate 2.254 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 1.209 unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 55.507 de beneficiari.
‘Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, putem evidenţia 820 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă’, afirmă sursa citată.
Pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri sau de substanţe interzise au fost derulate 584 de activităţi, precum şi 798 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.
Conform aceleiaşi surse, au fost controlate 1.749 de unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.
În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 4 infracţiuni, fiind adresate 59 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
În cadrul planului au participat 1.045 de poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.
Au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 126 de informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregulilor constatate.
Au fost organizate şi desfăşurate 608 activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.
În urma activităţilor derulate au fost verificaţi 3.252 de conducători auto, din care 489 care asigură transportul şcolar, fiind aplicate 960 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 42 de infracţiuni la regimul rutier.
‘Totodată, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Ministerului Educaţiei s-a dispus continuarea activităţilor preventive având ca ţintă elevii, dar şi pentru informarea cadrelor didactice şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor, prin intermediul campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe perioada septembrie – decembrie 2023, aferentă modulelor 1 şi 2 ale Anului şcolar 2023-2024’, se mai arată în comunicat.
Astfel, vor fi desfăşurate activităţi de promovare a videoclipului realizat în baza campaniei, ce cuprinde elemente sugestive atât din perspectiva portului fără drept de obiecte periculoase, cât şi a consumului de droguri.