AcasăStiri generaleIGPR şi Asociaţia Telefonul Copilului lansează o campanie de prevenire a agresiunii...

IGPR şi Asociaţia Telefonul Copilului lansează o campanie de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor

Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului au lansat, marţi, campania naţională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor ‘Atingeri Nedorite’, desfăşurată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

‘Obiectivul principal al proiectului îl constituie creşterea nivelului de informare a copiilor, părinţilor şi publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia’, informează un comunicat al IGPR, transmis, marţi, AGERPRES.

Programul reprezintă o consecinţă a creşterii numărului de cazuri de abuz sexual înregistrate la nivel naţional în acest an, aspect relevat de o analiză realizată de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Române, precum şi a consecinţelor grave asupra victimelor, aşa cum au fost constatate de Asociaţia Telefonul Copilului în cadrul sesiunilor de consiliere oferite.

‘Agresiunea sexuală asupra minorilor este un fenomen global în evoluţie şi una dintre cele mai grave forme de criminalitate, cu unele consecinţe de lungă durată, pentru că marchează victimele pentru tot restul vieţii lor. În timp, amintirile se estompează, însă trauma nu trece niciodată. Tocmai de aceea, prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, deoarece doar prin creşterea gradului de conştientizare şi iniţiative adecvate putem preveni acest act infracţional şi reduce numărul victimelor’, a declarat, cu ocazia lansării campaniei, comisarul-şef Ştefan-Andrei Linţă, împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

El a precizat că măsurile preventive eficiente pot fi implementate mai bine atunci când experţi din toate domeniile cooperează, atât între ei, cât şi cu restul societăţii, iar un exemplu de bune practici este parteneriatul cu Asociaţia Telefonul Copilului şi Ambasada SUA.

Iniţiativa este finanţată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România şi se va desfăşura până la data de 31 mai 2022.

‘Între Ambasada SUA şi IGPR există un parteneriat de peste două decenii prin care am dezvoltat programe de asistenţă şi am consolidat resursele instituţionale necesare pentru a crea mecanismele de răspuns la riscul ridicat de violenţă împotriva celor mai vulnerabili membri ai comunităţilor noastre. (…) Ambasada SUA a sprijinit agenţiile de aplicare a legii din România să ofere o protecţie mai bună tinerilor vulnerabili, să găsească copiii dispăruţi, să prevină exploatarea sexuală a copiilor şi să elimine pornografia infantilă de pe internet. (…) Astăzi facem încă un pas împreună împotriva victimizării copiilor şi ne adresăm publicului larg pentru a creşte nivelul de informare în legătură cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale şi cu ce putem face pentru a raporta astfel de cazuri’, a precizat Shane Dixon, adjunct interimar al şefului misiunii diplomatice americane în România.

În cadrul campaniei, copiii vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziţie atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro şi pe platforma online a organizaţiei https://www.116111.ro/.

‘Cazurile de agresiune sexuală în care copiii au primit sprijinul psihologilor Asociaţiei Telefonul Copilului ne dezvăluie o realitate de neacceptat, faţă de care trebuie să luăm atitudine. Conform datelor organizaţiei noastre, principalele victime ale agresiunilor sexuale au fost înregistrate din rândul adolescenţilor (50%) şi preadolescenţilor (31%), însă cifre alarmante s-au înregistrat şi la categoriile mici de vârstă: fete cu vârsta cuprinsă între 4 şi 7 ani (10%) şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 4 şi 7 ani (19%)’, a afirmat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Ea a adăugat că, în 56% dintre situaţiile consiliate, copiii au suferit depresii, tulburări de comportament, gânduri şi gesturi extreme.

‘În acest context, în cadrul campaniei ‘Atingeri Nedorite’, vorbim pe înţelesul copiilor despre prevenirea agresiunii sexuale, le transmitem că nu sunt singuri, încurajăm raportarea şi, alături de Poliţia Română, venim în sprijinul copiilor, pentru a-i proteja. Mulţumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susţinerea acestei iniţiative’, a spus Cătălina Surcel.

Copiilor le este dedicată şi o pagină web care prezintă informaţii despre recunoaşterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicaţii despre impactul psihologic asupra victimei şi exemple de cazuri reale consiliate de organizaţie, editate pentru respectarea anonimatului: https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks