Pompierii au acţionat, în ultimele 72 de ore, pentru gestionarea a 5.491 de situaţii de urgenţă înregistrate la nivel naţional.
Cele mai multe solicitări au fost înregistrate pentru acordarea de prim ajutor, 4.363 de persoane fiind asistate de echipajele SMURD, în urma celor 4.313 solicitări.
‘Pe parcursul celor trei zile, pompierii au intervenit pentru stingerea a 370 de incendii, precum şi în alte 776 de intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi deblocare persoane şi animale, inundaţii, fenomene hidrometeorologice periculoase şi alte tipuri de intervenţii destinate protecţiei comunităţilor. Totodată, pe timpul misiunilor desfăşurate, colegii noştri au salvat 33 persoane aflate în dificultate’, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, transmis, luni, AGERPRES.
Din totalul celor 370 de incendii înregistrate la nivel naţional 236 au fost arderi de vegetaţie (mirişti,vegetaţie uscată, deşeuri menajere şi fond forestier), suprafaţa de teren afectată fiind de aproximativ 598 hectare.
IGSU reaminteşte faptul că arderea miriştilor sau a vegetaţiei este strict interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice).
Pentru protecţia populaţiei, în ultimele 72 de ore au fost transmise 61 de mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, dintre care 23 mesaje privind manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în judeţele Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Timiş şi Vaslui, 37 mesaje privind prezenţa urşilor, în judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Harghita, Mureş, Neamţ, Prahova şi Vrancea şi un mesaj privind dispariţia unui minor – în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Concomitent cu misiunile desfăşurate pentru stingerea incendiilor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pompierii militari au acţionat, în ultimele 24 de ore, în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.
Salvatorii au acţionat în 85 de localităţi din 17 judeţe (Argeş, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş Severin, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Tulcea şi Vaslui) pentru evacuarea apei din nouă case, 32 curţi, un beci şi de pe 11 străzi, precum şi pentru îndepărtarea a 216 copaci şi opt stâlpi de electricitate căzuţi pe carosabil.
De asemenea, s-a acţionat pentru degajarea elementelor de construcţie desprinse de pe acoperişurile a 72 case, 19 anexe gospodăreşti, un bloc de locuinţe, două instituţii publice, un operator economic (magazin), fiind afectate 19 autoturisme.
Circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar cu dificultate pe A2 (km 64 – 125)/Călăraşi, din cauza ploii torenţiale şi a acumulărilor de apă de pe carosabil.