Echipajele SMURD au acordat sprijin pentru aproape 7.000 de persoane, în perioada minivacanţei de Crăciun, iar pentru gestionarea tuturor solicitărilor de sprijin primite aproape 5.000 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie.
În perioada 22 – 26 decembrie, în întreaga ţară, s-au înregistrat 8.352 de situaţii de urgenţă. Cele mai multe dintre acestea au fost primite pentru acordarea asistenţei medicale, ehipajele SMURD acordând sprijin pentru aproape 7.000 de persoane.
De asemenea, salvatorii au intervenit în 45 de situaţii pentru descarcerarea victimelor rezultate în urma accidentelor rutiere şi în 961 de misiuni destinate protejării comunităţilor, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, miercuri, AGERPRES.
Raportat la perioada similară a anului trecut, în acest an s-a înregistrat o creştere cu aproape 8% a numărului situaţiilor de urgenţă la care pompierii au intervenit.
‘Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, de la 6.540 de cazuri SMURD înregistrate în perioada 22 – 26 decembrie 2022 la 6.898 de cazuri SMURD în perioada 22 – 26 decembrie 2023’, arată sursa citată.
O creştere semnificativă se constată şi în cazul misiunilor pentru stingerea incendiilor produse în această perioadă, raportat la acelaşi interval de timp al anului trecut.
În perioada minivacanţei de Crăciun, pompierii au acţionat pentru stingerea a 448 de incendii, cu o majorare de peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
‘Pe linie preventivă, în ultima săptămână, inspectorii de prevenire au derulat 865 de controale la localuri publice şi unităţi comerciale frecventate de un număr mare de persoane, precum şi în spaţii destinate cazării persoanelor sau alte tipuri de obiective’, precizează IGSU.
Pe timpul verificărilor, pentru neconformităţile identificate pe linia securităţii la incendiu, au fost aplicate 2.768 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 377 de amenzi, în cuantum de aproape 3.400.000 lei.
Pompierii recomandă cetăţenilor ca în această perioadă să manifeste prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau a mijloacelor de încălzire şi să nu suprasolicite instalaţia electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice.
De asemenea, se recomandă părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase, care le pot pune viaţa în pericol.
Mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicaţiei DSU, din App Store sau Google Play.