AcasăStiri generaleIlfov: Caravana pentru depistarea precoce a tuberculozei ajunge, miercuri, la Cornetu

Ilfov: Caravana pentru depistarea precoce a tuberculozei ajunge, miercuri, la Cornetu

Caravana pentru depistarea precoce a tuberculozei ajunge, miercuri, la Cornetu, potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis, marţi, AGERPRES.

Mai exact, cetăţenii interesaţi trebuie să vină la dispensar, pe strada Alexandria, nr. 93, între orele 9,00 şi 14,00. Ei se vor putea prezenta în această locaţie şi joi, în acelaşi interval orar.

Consiliul Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta şi Asociaţia Română Anti SIDA, desfăşoară activităţi de depistare precoce (screening) a tuberculozei. Pentru a putea beneficia de acest serviciu gratuit, cetăţenii trebuie să aibă 18 ani împliniţi şi domiciliul stabil în judeţul Ilfov.

Aceste activităţi se derulează în baza protocolului de cooperare semnat în august 2021, prin care Consiliul Judeţean Ilfov, alături de partenerii săi, îşi propune realizarea unor demersuri pentru a facilita accesul cetăţenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Iniţiativa presupune deplasarea unei caravane prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultaţii medicale puse la dispoziţie de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid.

Proiectul se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toţi locuitorii judeţului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât cetăţenii fără posibilităţi financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât şi oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 şi se poate face o recomandare pentru continuarea investigaţiilor la un medic specialist.

Accesul la serviciile medicale va fi completat de activităţi de informare, educare şi conştientizare, desfăşurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie la nivelul judeţului Ilfov, iar persoanele diagnosticate vor beneficia de activităţi de sprijin, în vederea facilitării participării la tratament.

Toate aceste activităţi se derulează în cadrul unui proiect POCU cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks