Preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost primit, joi, de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, unde are loc reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai „Coalition of the willing” („Coaliţiei voluntarilor”) privind securitatea în Ucraina.
Pe agenda reuniunii se află oferirea de garanţii de securitate în cazul unei încetări a focului între Kiev şi Moscova, informează dpa, EFE şi Reuters.
Convocaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, la reuniune participă lideri din 27 de ţări europene, inclusiv şefii de guvern ai Germaniei şi Regatului Unit, şefii NATO şi UE, precum şi vicepreşedintele Turciei şi reprezentanţi din Canada şi Australia. De asemenea, va fi prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Săptămâna trecută, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat care este principalul scop al Summitului de la Paris şi ce progrese s-ar putea înregistra.
„Cel puţin în perioada următoare, vor continua discuţiile legate de acest plan pe care Europa îl susţine pentru a-şi consolida apărarea, inclusiv pentru a susţine ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe nişte condiţii asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina. Şi, deci, România, chiar dacă, aşa cum am mai spus, nu vom trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, va participa la aceste discuţii, atât cele tehnice, care ţin de zona militară, pentru că aceste aspecte care ţin de planificări, de strategii, şi care tranzitează, de exemplu, în România, au nevoie de datele respective, pentru ca Statul Major să fie informat cu ceea ce se are în vedere. Şi vom participa la aceste discuţii, aşa am convenit şi asta este poziţia noastră”, a declarat Bolojan pe 20 martie.
Ilie Bolojan a participat pe 15 martie la reuniunea în format de videoconferinţă convocată de premierul britanic, Keir Starmer, unde a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.
”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte. O încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”, scria Ilie Bolojan, pe platforma X, după reuniune.
O reuniune pentru sprijinirea Ucrainei are loc joi la Paris, în fruntea agendei aflându-se oferirea de garanţii de securitate în cazul unei încetări a focului între Kiev şi Moscova, informează dpa, EFE şi Reuters.
Înalţi reprezentanţi din 31 de ţări sunt aşteptaţi să participe la reuniunea grupului cunoscut sub numele de „coaliţia voluntarilor”, a transmis biroul prezidenţial francez.
Convocaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, participă lideri din 27 de ţări europene, inclusiv şefii de guvern ai Germaniei şi Regatului Unit, şefii NATO şi UE, precum şi vicepreşedintele Turciei şi reprezentanţi din Canada şi Australia. La reuniune va fi prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Aşa-numita „întâlnire privind pacea şi securitatea pentru Ucraina” începe la ora locală 10:00 a.m. (09:00 GMT) şi este de aşteptat să dureze puţin peste patru ore. La încheierea reuniunii, Macron va susţine o conferinţă de presă pentru a explica rezultatele întâlnirii.
Întâlnirea îşi propune să finalizeze un cadru multistrat de garanţii militare şi ajutor pentru Ucraina, elaborat sub conducerea Franţei şi a Regatului Unit.
După cum a explicat miercuri seară Macron, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean, reuniunea are patru obiective fundamentale: continuarea ajutorului militar imediat pentru Ucraina pentru ca această ţară să poată continua să se apere (punct la care Macron a anunţat un nou pachet de ajutor militar francez pentru Ucraina în valoare de 2 miliarde de euro), obţinerea unui armistiţiu solid şi durabil, continuarea ajutorului pentru Ucraina pe termen lung pentru ca armata sa „să fie capabilă să descurajeze o nouă agresiune şi să reziste unui nou atac rus” şi trimiterea unei forţe militare internaţionale.
Cu privire la acest al patrulea obiectiv, trimiterea unei forţe militare internaţionale, o idee franco-britanică, Macron a insistat că aceasta nu se va afla ”pe linia frontului”, ci în planul doi, pentru a descuraja Rusia.
Statele Unite ar urma să fie principalul garant al securităţii, deşi Washingtonul nu şi-a luat încă un angajament oficial în acest sens, notează dpa.
Întâlnirea de la Paris, a treia din cadrul ”coaliţiei voluntarilor”, intervine după ce ţările europene şi alte naţiuni occidentale au simţit că trebuie să facă un pas în faţă ca răspuns la percepţia de deconectare a administraţiei preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte sprijinul tradiţional al Washingtonului pentru Ucraina.
Într-un interviu acordat televiziunii franceze miercuri seara, Zelenski a apreciat că trimisul prezidenţial american Steve Witkoff „acceptă prea des naraţiunea Kremlinului”, lucru care „va slăbi presiunea asupra Rusiei”.
Sursa: Știrile TVR
Articolul Ilie Bolojan, primit la Palatul Elysee. Participă la reuniunea şefilor de stat şi de guvern privind securitatea în Ucraina apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro