Oradea, 2 oct /Agerpres / – Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a declarat luni, la festivitatea de deschidere a cursurilor la Universitatea din Oradea, că pentru a fi atrase investiţii cu cu valoare adăugată mare în economia locală, trebuie făcut mai mult în zona universitară pentru pregătirea unor specialişti de top în domenii tehnologice cum ar fi IT, electronica.
Ilie Bolojan a afirmat că administraţia locală şi judeţeană a făcut ce era de făcut pentru crearea premiselor necesare dezvoltării şi că a venit momentul ca ‘steagul dezvoltării să treacă în mâinile universităţii’.
‘Pentru a avea investiţii cu valoare adăugată mare, trebuie să facem mai mult în zona universitară. Am încredere că, în anii următori, universitatea noastră va lua acest steag al dezvoltării mai puternic, ne vom duce către ceea ce înseamnă high tech, lucruri cu valoare adăugată foarte mare, cu tehnologie mare, către zona de IT, electronică, pentru că dacă nu vom livra economiei locale specialişti de top, nu vom rezolva mare lucru. O diplomă este bună, dar cea mai de preţ este educaţia. Ca să poţi să îşi câştigi existenţa şi să trăieşti cu demnitate. Am încredere în corpul nostru nprofesoral că aceste lucruri se vor întări în anii următori, punând în valoare cei mai buni oameni pe care îi avem’, a adăugat Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, autorităţile locale s-au preocupat în ultimii ani de creşterea numărului locurilor de muncă, lucru care s-a realizat în Oradea (de la 74.00 de angajaţi, în urmă cu zece ani, la aproape 98.000 de oameni care lucrează), însă prioritatea trebuie să se mute spre calitatea acestor locuri de muncă.
‘Asta înseamnă nivelul de salarizare, condiţiile de muncă, productivitatea în aşa fel încât calitatea locurilor de muncă, calitatea vieţii în Oradea şi în judeţul Bihor să treacă la un alt nivel. În această etapă pe care am parcurs-o, am colaborat bine cu universitatea noastră, dar greutatea împingerii dezvoltării a fost pe autorităţile locale, noi funcţionând ca un fel de administraţie de dezvoltare. Acest lucru şi-a atins limitele şi treptat, dacă vrem să trecem la următorul nivel de dezvoltare, să ieşim din capcana veniturilor medii – nu doar Oradea, ci ţara noastră – steagul dezvoltării va trece în mâinile universităţilor’, a afirmat Bolojan.
Universitatea din Oradea începe anul 2023-2024 cu 15 facultăţi şi sute de programe de studiu, în care învaţă 21.000 de studenţi la programele de licenţă, master, doctorat, post-doctorat şi studii pedagogice. Dintre aceştia, 5.600 sunt bobocii în primul an de studiu. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)