Peste 50 posturi de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa se vor uni, joi, într-o emisie comună a Simfoniei a 9-a de Beethoven, imnul Uniunii Europene, în cadrul proiectului ‘Odă pentru pace – Stop războiului din Ucraina’, informează un comunicat al Radio România transmis AGERPRES.
Inspirat de o iniţiativă a Radio România, membru EBU, transmisia va putea fi ascultată în peste 30 ţări în diverse momente ale zilei. Interpreţii au fost selectaţi de radiodifuzori.
‘În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi şi pentru ce luptăm. Şi ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a 9-a a lui Beethoven – o capodoperă a creativităţii umane ce reuneşte noţiunile de frăţie şi pace? În ultimii 50 de ani, compoziţia a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmăreşte să sprijine fiecare viaţă umană, indiferent de persoană. Fie că ascultaţi întreaga simfonie sau doar ultima mişcare, veţi fi conectaţi cu valorile ce stau la baza societăţii în care trăim şi pentru care unii îşi pierd viaţa apărând-o’, a declarat Cristina Comandaşu, redactor-şef Radio România Muzical şi iniţiatoarea proiectului.
Radio România a implementat această iniţiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate întări sprijinul păcii şi cum poate crea o mişcare unită pe întregul continent, se arată în comunicat.
‘Prin iniţiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale de muzică clasică, organizaţiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune şi sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio şi muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public’, a declarat Jean Philip De Tender, director general adjunct şi director media al EBU, citat în comunicat.
La Radio România Muzical, Simfonia a 9-a de Beethoven va putea fi ascultată integral joi, de la ora 10,00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetăţean italian şi francez, care a locuit în Elveţia şi a fost luptător în rezistenţa italiană anti-nazistă în al Doilea Război Mondial. Solişti la această versiune au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.
Tema din Simfonia a 9-a – Imnul Uniunii Europene va fi difuzată joi şi de Radio România Actualităţi (ora 11,15) şi Radio România Cultural (ora 10,00).
Mai multe instituţii muzicale s-au alăturat acestei iniţiative şi vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10 martie: Filarmonicile din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Opera Naţională Bucureşti.
Aceeaşi temă va putea fi ascultată joi pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului ‘Ascultă 5 minute de muzică clasică’, propus de Radio România Muzical în spaţii neconvenţionale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.