AcasăStiri generaleÎmprumut de 15 milioane de euro acordat de BERD Municipiului Alba Iulia

Împrumut de 15 milioane de euro acordat de BERD Municipiului Alba Iulia

BERD acordă un împrumut de 15 milioane de euro municipiului Alba Iulia pentru a reabilita peste 15 kilometri de străzi, urmând să fie amenajate piste pentru autobuze şi biciclete, staţii de încărcare a vehiculelor electrice, noi sisteme inteligente de siguranţă şi de gestionare a traficului, precum şi un nou sistem de iluminat public.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES de către Primărie, BERD acordă un împrumut de 15 milioane de euro municipiului Alba Iulia pentru a reabilita infrastructura de transport public a oraşului.

‘Împrumutul acordat de Bancă va fi folosit pentru reproiectarea şi modernizarea a peste 15 km de străzi din oraş, prin implementarea unor măsuri-cheie pentru îmbunătăţirea mediului urban. Printre acestea se numără piste dedicate pentru autobuze şi biciclete, staţii de încărcare a vehiculelor electrice, noi sisteme inteligente de siguranţă şi de gestionare a traficului, precum şi un nou sistem de iluminat public’, se menţionează în comunicat.

Amenajarea îmbunătăţită a străzilor va reduce, potrivit sursei citate, gradul de congestionare a traficului şi va permite o utilizare mai eficientă a reţelei de transport public urban, ceea ce va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a altor poluanţi.

Prin această investiţie ce reconfirmă aderarea municipiului Alba Iulia la trendul mondial al sustenabilităţii, locuitorii oraşului, inclusiv biciclişti, pietoni şi utilizatori ai transportului public, vor beneficia de o mai bună calitate a aerului şi de călătorii mai sigure, mai accesibile şi mai confortabile.

‘Ne onorează parteneriatul cu o instituţie financiară de calibrul BERD şi deschiderea pe care au manifestat-o faţă de nevoile comunităţii noastre. Pe de altă parte, acest lucru demonstrează atât soliditatea, performanţa şi imaginea eminamente pozitivă de care se bucură municipalitatea din Alba Iulia la nivel european, cât şi dorinţa noastră de a creşte accelerat, chiar dacă resursele locale sunt limitate, la fel ca în cazul celor mai multe UAT-uri din România. Dar asta nu ne-a împiedicat să vrem mai mult, să căutăm mai departe şi să găsim, în BERD, cel mai potrivit partener pentru suportul – nu doar financiar – de care Alba Iulia are nevoie acum, pentru a-şi pune în practică planurile’, a spus, potrivit comunicatului, primarul Gabriel Pleşa.

Prin acest proiect, Alba Iulia se alătură Programului BERD ‘Oraşe verzi’. Este cel de-al cincilea oraş din România care devine parte a acestui program.

‘În etapa următoare, BERD va sprijini Municipiul Alba Iulia să îşi dezvolte un Plan de Acţiune pentru un Oraş Verde, care va sprijini noi investiţii şi măsuri care să rezolve cele mai importante probleme de mediu identificate în municipiu’, se mai arată în comunicat.

Programul BERD ‘Oraşe verzi’ este un program de sustenabilitate urbană, cu un volum de finanţare de 5 miliarde de euro, lansat în 2016 pentru a aborda provocările masive de mediu cu care se confruntă aglomerările urbane. În prezent, peste 50 de oraşe din ţările de operare BERD participă la acest program.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks