AcasăPolitica„În filmul ”Titanic” e o scenă savuroasă: pe puntea vasului aproape scufundat,...

„În filmul ”Titanic” e o scenă savuroasă: pe puntea vasului aproape scufundat, un grup de milionari cere chelnerilor să le servească un ultim coniac extra-fin: ”Domnilor, dacă e să ne ducem la fund, măcar să o facem cu stil!”. Pe Titanicul numit România, gaşca Iohannis-PSD-PNL-UDMR se pregătește să se ducă la fund, cu tot cu țară, dar fără stil”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob

„Ziua de azi a consfințit bănuiala că România este la această oră un stat captiv unei găști de ciolaniști politruci care și-au dat mîna pentru menținerea privilegiilor: Iohannis-PSD-PNL-UDMR. Cu evenimente care se pot încadra la categoria bezna minții, avem de a face cu o situație de o gravitate extremă, care relevă că suntem în plin haos politic și economic, și, foarte probabil, curînd și social”, scrie, pe inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

„Cuvîntul de ordine al ultimelor zile a fost guvern pe repede înainte, că țara e la ananghie. S-a recurs la manevre de neimaginat altădată, parlament care să lucreze în week-end, președinte care lucrează duminica (ce oroare!!!) șamd.
Pe surse, presa a tot informat că în coaliție s-a bătut palma, fapt dovedit și de convocarea partidelor la consultări la Cotroceni, la orele prînzului. Deci, se aștepta să iasă fum alb de la palat, mîine urmînd să aibă loc validarea în parlament și depunerea jurămîntului de către noii miniștri.
La Cotroceni, o primă ciudățenie: partidele PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au intrat în grup și nu separat, cum ar fi fost firesc. O cutumă permite ca partidele să intre în grup la consultări atunci cînd au parafat în prealabil un protocol oficial de alianță de guvernare, precum în cazul alianței de guvernare Coaliția Națională pentru România (CNR), încheiată în 2021 între PSD-PNL-UDMR sau cînd formează o alianță politică.

În prezent, nu avem cunoștință de încheierea unei alianțe oficiale.

Și remintim ce nervos a fost Marcel Ciolacu în decembrie 2020, cînd Iohannis a convocat grupul PNL-USR-UDMR la consultări la Cotroceni, dar în mod neoficial, altfel spus o consultare informală.

”Nu poți face negocieri înaintea negocierilor oficiale”, spunea el la acea vreme. ”Într-un stat democratic aceste consultări se fac în urma unui calendar anunțat oficial, pe agenda publică a președintelui României, care nu este președintele PNL sau USR. Nu poți face negocieri înaintea negocierilor oficiale”. Și anunța că, dacă PSD nu va fi invitat primul partid la negocieri, social-democrații nu vor mai onora invitația.

Consultări precum cele de azi nu au mai fost.

Suveraniștii au refuzat să participe, considerînd că Iohannis nu mai e președinte. În paralel, liderul grupului AUR din Camera Deputaților, Mihai Enache, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a constatării încetării mandatului de președinte al lui Iohannis. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a refuzat să introducă acest punct pe ordinea de zi. Puteau, de ochii lumii, să îl introducă, apoi să îl respingă pe motiv că parlamentul nu are asemenea atribuții. Dar nu, s-a dorit transmiterea limpede a unui mesaj de solidaritate între președinte și coaliție.

USR a participat, dar, într-o atmosferă glacială, și ei au transmis același lucru ca suveraniștii: Iohannis nu mai e președinte legitim.

Mult mai caldă a fost amosfera la consultările cu cei de la PUP-M: zîmbete fericite, strîngeri cordiale de mînă, ridicări în picioare etc.
O nouă bizarerie: de la Cotroceni, coaliția pleacă înapoi la Vila Lac pentru continuarea negocierilor. Păi dacă nu s-au finalizat, cum au mai mers la consultările din care urma să reiasă noul premier?

Răspunsul a venit de la Iohannis, ieșit la anunțul oficial la orele 14,00:
”Coaliția proeuropeană, formată din PSD, PNL, UDMR și Minorități, a venit cu toți liderii împreună, au solicitat să vină cei patru lideri împreună, m-au informat că negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide sunt spre finalizare. Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formațiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor. Aceste negocieri continuă și astăzi, și sunt optimist ca, imediat după votarea Președinților celor două Camere, să fiu în situația să fac o desemnare pentru poziția de Prim-ministru”.

Șoc! E de imaginat ca propunerea de premier să nu fie anunțată la finalul consultărilor. Președintele nu a făcut altceva decît să introducă o condiționalitate în ecuație, anume votarea liderilor Camerelor. Ce legătură ar avea această operațiune cu desemnarea premierului? Și dacă la vot nu iese ce trebuie, ce urmează?

Concluzia e simplă: Iohannis a fost informat că s-a bătut palma, deci poate convoca partidele la Cotroceni, dar ceva s-a defectat ulterior și consultările au fost de pomană. Cel mai probabil, Ilie Bolojan face alianță doar dacă are certitudinea alegerii sale ca președinte al Senatului.

Nu e clar nici dacă Iohannis va convoca alte consultări după ce se aleg președinții Camerelor, sau va ieși pur și simplu cu decretul de nominalizare a noului premier.
Tot ce s-a întîmplat în ultimele zile, din păcate, a întărit impresia românilor că gașca de la putere ține de privilegii și nu e interesată nici de mesajul de schimbare care i s-a transmis la vot, nici de probleme reale ale României.

De la negocieri nu s-a auzit nimic despre discuții legate de măsuri economice, de pensii, salarii, de reduceri bugetare ori de alte măsuri, așa cum se întîmplă la negocierile programelor de guvernare în toate alianțele din lumea civilizată. Nu se dezbate prioritar împărțirea de ministere, ori numele titularilor, ci se discută în principal despre armonizarea tezelor politice de guvernare.

Nu e cazul la noi, unde am auzit doar de cine ce minister vrea și cine să-l conducă. Sau, mai rău: de un acord între Crin Antonescu și partide, conform căruia dacă ajunge președinte în calitate de candidat unic al coaliției, nu îi va cere ulterior demisia lui Ciolacu de la guvern(!!!). Tot azi ar urma să se bată în cuie, la alte negocieri de seară, lista de miniștri, foarte probabil tot cei vechi, conform informațiilor scurse în media.

În filmul ”Titanic” e o scenă savuroasă: pe puntea vasului aproape scufundat, un grup de milionari cere chelnerilor să le servească un ultim coniac extra-fin: ”Dlor, dacă e să ne ducem la fund, măcar să o facem cu stil!”.
Pe Titanicul numit România, gașca Iohannis-PSD-PNL-UDMR se pregătește să se ducă la fund, cu tot cu țară, dar fără stil”, scrie BTI.

Articolul „În filmul ”Titanic” e o scenă savuroasă: pe puntea vasului aproape scufundat, un grup de milionari cere chelnerilor să le servească un ultim coniac extra-fin: ”Domnilor, dacă e să ne ducem la fund, măcar să o facem cu stil!”. Pe Titanicul numit România, gaşca Iohannis-PSD-PNL-UDMR se pregătește să se ducă la fund, cu tot cu țară, dar fără stil”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks