Grădina Zoologică din Bârlad este cel mai mare parc zoo din zona Moldovei şi adună sute de specii de animale exotice şi autohtone. Printre exemplarele care îi încântă pe vizitatori se află doi tigri bengalezi, Taifun şi Taiga, animale rare achiziţionate în urmă cu trei ani, şi leul King Paraschiv, care are în spate o poveste specială.
Adus pe lume în urmă cu opt ani, chiar de ziua Sfintei Cuvioase Paraschiva, leul a fost respins de mamă şi a fost luat în biroul său de administratorul parcului zoo din Bârlad, Adrian Cărăbăţ, care l-a îngrijit o vreme până când animalul a putut fi transferat într-o cuşcă. Născut cu o greutate de 650 de grame, puiul de leu s-a dezvoltat frumos şi a ajuns acum la maturitate. Apropierea de oamenii care l-au îngrijit şi l-au crescut i-a imprimat leului un comportament aparte. Astfel, felina este una sociabilă, blândă şi prietenoasă.
‘King Paraschiv este un adult frumos, un mascul care s-a dezvoltat armonios. Este în continuare afectuos, s-a ataşat de noi toţi cei care l-am îngrijit şi în continuare face deliciul vizitatorilor, pentru că este un animal foarte sociabil. Avem o pereche de tigri albi, animale rare, achiziţionate din 2020, care s-au dezvoltat la fel de frumos, au ajuns în pragul maturităţii şi sperăm să facă şi pui. Taifun şi Taiga’, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Cărăbăţ.
În perioada următoare, Grădina Zoologică Bârlad va oferi instituţiei similare din Capitală o femelă de zebu şi va primi în schimb de la Zoo Bucureşti diverse specii de păsări şi mamifere, printre care un mascul de macac japonez, răţuşte mandarin şi raţe caroline, răţuşte fluierătoare, turturele râzătoare sau papagali.
Din excedentul parcului zoo sunt oferite periodic anumite exemplare unor grădini zoologice din ţară. După cum susţine Adrian Cărăbăţ, fiecare animal care părăseşte Grădina zoo din Bârlad are un loc special în sufletul angajaţilor. Despre ursoaica dusă în 2019 într-o rezervaţie din Zărneşti fiindcă nu a reuşit să se adapteze condiţiilor din captivitate de la Grădina Zoologică Bârlad, ştiu cu toţii că acum e bine şi sunt mulţumiţi că a ajuns să-şi găsească libertatea, trăind în mediul său natural.
‘Pentru noi, animalele de aici sunt ca nişte copii care îşi iau zborul şi pleacă de acasă. Suntem interesaţi de felul în care se dezvoltă, dacă se reproduc, dacă sunt sănătoase, dacă sunt ‘cuminţi’, că nouă ne place să povestim despre fiecare animal în parte că este un copil cuminte’, ne dezvăluie Adrian Cărăbăţ.
Ultimii ani au fost spornici pentru Grădina Zoologică din Bârlad, iar pandemia de coronavirus a fost cea care a revigorat activitatea instituţiei.
‘Dacă pandemia peste tot a închis uşi, la noi, chiar dacă am expus pe o perioadă mai scurtă, în acel interval am depăşit ca număr de vizitatori perioadele normale, pentru că publicul s-a retras către Grădina Zoologică, unde erau mai puţine restricţii. Oamenii au preferat să petreacă timpul într-un cadru natural care nu impunea atât de multă stricteţe. Anul trecut, de exemplu, am avut mai mult de 75.000 de vizitatori, mai mulţi cu aproape 10.000 de vizitatori faţă de anul 2021’, mai spune directorul parcului zoo.
Grădina Zoologică funcţionează ca serviciu în cadrul Primăriei municipiului Bârlad şi a fost înfiinţată în anul 1959 ca punct zoologic în Parcul de Cultură al localităţii. Are o suprafaţă totală de 56.043 de metri pătraţi, dintre care 32.043 de metri pătraţi reprezintă spaţiu expoziţional, 24.000 de metri pătraţi spaţii administrative şi o suprafaţă construibilă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, Grădina Zoologică Bârlad este deschisă publicului pe tot parcursul anului, având un pavilion destinat reptilelor, unde sunt expuse şase specii de şerpi constrictori, aligator de Mississippi şi iguana verde, şi un pavilion de păsări exotice ce înglobează aproximativ 150 de păsări din speciile: Peruş ondulat, Peruş Ninfa, Rozela, Agaponis, Cântători şi Micul Alexander. În restul spaţiilor sunt prezentate mamifere şi păsări din fauna exotică şi autohtonă, printre cele mai spectaculoase fiind: tigru Bengalez, leu, jaguar, raton, precum şi două specii de maimuţe.
În ultimii ani, Grădina Zoologică Bârlad a fost supusă unui proiect de modernizare ce a implicat extinderea spaţiilor de mişcare la speciile deficitare, precum şi refacerea reţelei de canalizare şi a aleilor de vizitare.
Programul de funcţionare al parcului zoo este de marţi până duminică, în intervalul orar 10,00 – 19,00. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 4 lei, iar pentru copii biletul de intrare costă 2 lei. Persoanele cu dizabilităţi şi copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de intrare gratuită.