Garda de Mediu Constanţa anunţă că incendiul izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia este localizat, iar la această oră nu mai sunt emisii de fum, ci arde local într-o instalaţie de prelucrare a ţiţeiului.
‘În data de 21.06.2023, orele 15,15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalaţia de prelucrare ţiţei hidrocracare blândă MHC. Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa care s-au deplasat pe amplasament au constatat că incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalaţia MHC. Produsul existent în instalaţie este distilatul de vid, motorină grea. Instalaţia MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau răniţi. Laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă şi COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză. La această oră nu mai sunt emisii de fum, arde local’, arată sursa citată.
Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia, la nivelul judeţului Constanţa fiind activat Planul roşu de intervenţie.
Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanţe periculoase, a transmis IGSU.
Totodată, la nivelul judeţului Constanţa a fost crescută capacitatea operaţională prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere.
Pentru optimizarea misiunii de răspuns, forţele din teren au fost suplimentate cu 9 autospeciale de stingere: 2 din judeţul Călăraşi, 2 din judeţul Ialomiţa, una din judeţul Tulcea şi 4 de la ISUBIF.
Autospeciala de transport roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov a fost alocată la misiunea de stingere a incendiului de la rafinăria Petromidia, fiind prima misiune a autospecialei respective.
‘Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative în misiuni complexe’, precizează IGSU.
Conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, din primele informaţii, incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat, iar intervenţia pompierilor este una foarte dificilă.
‘Până la această oră, nu au fost identificate victime. Avem informaţii că au fost trei angajaţi pe instalaţia de hidrocracat care, din fericire, se pare că s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia’, a spus Ana Maria Stoica.
Ulterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că un subofiţer ISU aflat la locul incendiului prezintă traumatism la un picior şi va fi transportat la spital, iar un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la picioare, dar a refuzat transportul la spital.