Patru proiecte legislative ale USR care vizează sprijinirea refugiaţilor ucraineni urmează să fie dezbătute în procedură de urgenţă.
O decizie în acest sens a fost aprobată în Comitetul liderilor din Senat, informează un comunicat de presă transmis de USR.
Este vorba despre un proiect elaborat de către deputaţii Adrian Wiener şi Emanuel Ungureanu, conform căruia în situaţii excepţionale autorităţile şi ONG-urile care acţionează în domeniul asistenţei umanitare să poată furniza medicamente, chiar dacă nu deţin autorizaţii de distribuţie en-gros sau nu reprezintă unităţi farmaceutice.
Proiectul de lege iniţiat de Cătălin Teniţă şi Diana Buzoianu stabileşte măsuri de protecţie socială a salariaţilor care participă la activităţi de voluntariat în folosul persoanelor afectate de crize umanitare, cu aplicare specială pentru cazul curent al crizei refugiaţilor din Ucraina. Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract încheiat între voluntar şi organizaţia prestatoare, iar activitatea de voluntariat poate fi de maximum 5 zile lucrătoare dintr-o lună calendaristică. În acest context, voluntarul are obligaţia de a notifica angajatorul, cu 5 zile lucrătoare anterior începerii activităţii de voluntariat, cu excepţia situaţiilor în care este declarată stare de alertă sau de urgenţă pe teritoriul României.
Un al treilea proiect, iniţiat de Pollyanna Hangan şi Cristian Seidler, prevede măsuri de sprijinire a cetăţenilor ucraineni, astfel încât să se poată angaja fără formalităţi suplimentare, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii români, dar şi de stimulare a angajatorilor români. În plus, solicitanţii de azil ar urma să primească un ajutor financiar de 1.000 de lei/lună.
Iniţiativa susţinută de Oana Ţoiu, Simina Tulbure şi Daniel Blaga prevede scutirea cetăţenilor ucraineni, până la 1 ianuarie 2023, de plata taxelor pentru eliberarea şi, după caz, pentru prelungirea vizelor de lungă şedere, respectiv a taxelor pentru eliberarea şi, după caz, prelungirea permisului unic de şedere în scop de angajare.