Expoziţia ‘Unexpected (RE)solutions: How the process drives the outcome’, care prezintă lucrările de artă realizate în cadrul programului de rezidenţe art&science Fusion:AIR 2022, va fi vernisată joi, de la ora 18,00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Potrivit unui comunicat al MNŢR, transmis luni AGERPRES, vernisajul va avea loc în prezenţa celor patru artişti rezidenţi Fusion:AIR: Dorin Cucicov, Livia Greaca, Marina Oprea şi Marius Jurca şi a oamenilor de ştiinţă din cele patru institute de cercetare partenere: Marius Echim – Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Elena Badea – Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, Victor Diculescu – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor şi Bogdana Mitu – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiilor.
Instalaţia interactivă ‘Mitherrella’, realizată de Dorin Cucicov în cadrul rezidenţei artistice de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, unde a lucrat alături de dr. Marius Echim, propune publicului să navigheze şi să hrănească un algoritm de învăţare automată care generează aurore boreale imaginate digital, în timp ce prin ‘Chroma’, realizată în cadrul rezidenţei, alături de dr. Elena Badea de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, Livia Greaca propune o serie de obiecte iterate care explorează imagistica ştiinţifică a pigmenţilor şi coloranţilor de sinteză.
‘Intracluster Sprouts’, o instalaţie interactivă a Marinei Oprea, face referire la interdependenţa sistemelor naturale, imaginând un scenariu speculativ în care lumea materială şi cea virtuală sunt într-o relaţie firească de schimb şi comunicare, se influenţează reciproc. ‘Alături de dr. Bogdana Mitu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Marina Oprea a explorat modul în care plasma influenţează materialitatea şi textura răşinilor epoxidice şi polimerice’, precizează sursa citată.
SenzSkin, FiberWow şi FiberStream sunt cele trei lucrări din seria ‘InVisible Streams’ realizate de Marius Jurca, experimentele sale alături de cercetătorii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor stând sub semnul investigării relaţiilor care se formează între semnalele, parametrii măsurabili ai materiei şi materialele în sine.
Co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Fusion:AIR – rezidenţe artistice în institute de cercetare este unul dintre cele mai importante proiecte al asociaţiei Qolony care îşi propune să ajute la promovarea incluziunii artiştilor în activităţile de inovare şi de cercetare.
Expoziţia, la care intrarea este liberă, poate fi vizitată la galeria de artă contemporană MNŢRplusC, până pe 10 septembrie.
Fondată în 2019, asociaţia Qolony – Colonia pentru artă şi ştiinţă desfăşoară programe de cercetare şi producţie, ajutând la promovarea artei aflate la intersecţia cu ştiinţa: rezidenţe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziţii care deschid dialoguri între artişti şi oameni de ştiinţă din institutele de cercetare, la nivel naţional şi internaţional.