Institutul Naţional al Patrimoniului anunţă lansarea apelului pentru evenimente şi activităţi dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România, termenul limită pentru completarea formularului de înscriere fiind 3 iunie, inclusiv.
‘Anul acesta descoperim patrimoniul Art Nouveau pe litere! Bibliotecile, muzeele, proprietarii sau păstrătorii de patrimoniu Art Nouveau de orice tip şi chiar librăriile sau anticarii sunt invitaţi să scoată la lumină înscrisurile – diversitatea de grafii şi caligrafii specifice Artei 1900. Aceasta este tema recomandată pentru ediţia 2022 de către Reseau Art Nouveau – reţeaua europeană a oraşelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o oportunitate unică de includere a instituţiilor păstrătoare de publicaţie veche şi înscrisuri în circuitul promotorilor mişcării artistice Art Nouveau’, informează INP, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată, în preajma zilei de 10 iunie, prin explorarea şi promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a acestui curent – cunoscut şi drept Secession (Austria), Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Szecesszio (Ungaria) sau Modern Style (UK), Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia), Stil Kalevala (Finlanda) etc.
Pentru a înscrie un eveniment sau o activitate dedicată Zilei Mondiale Art Nouveau 2022, INP invită la consultarea platformei naţionale https://artnouveau.patrimoniu.ro/, special creată pentru a reflecta marcarea acestei zile în România.
Termenul limită pentru completarea formularului de înscriere este 3 iunie, inclusiv, pentru a permite promovarea în timp util a iniţiativei participanţilor la nivel naţional şi european.
Tipurile de iniţiative pot fi: expoziţii, campanii de educare (tururi ghidate, ateliere), festivaluri sau spectacole, conferinţe, simpozioane sau dezbateri, workshop-uri, proiecte digitale etc. Această listă nu este exhaustivă şi poate include şi alte iniţiative. Institutul Naţional al Patrimoniului susţine implicarea cât mai multor actori ce pot desfăşura acţiuni cu impact semnificativ, cu rezultate ce se extind către un public cât mai larg şi diversificat.
Apelul de proiecte se desfăşoară în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2 – Consolidarea identităţii culturale a regiunii Dunării pornind de la moştenirea comună a patrimoniului Art Nouveau, a cărui derulare constă în activităţi de cercetare, programe educaţionale, turistice şi de promovare a acestui patrimoniu specific. ART NOUVEAU 2 se dezvoltă în sensul continuării proiectului anterior din perioada 2017-2019, prezentul proiect fiind cofinanţat prin Programul Transnaţional Dunărea, se mai arată în comunicatul amintit.