AcasăStiri generaleÎntâlnire a Comisiilor juridice din Senat şi Parlamentul R. Moldova; grupuri de...

Întâlnire a Comisiilor juridice din Senat şi Parlamentul R. Moldova; grupuri de lucru pentru reglementarea profesiilor juridice

Comisia juridică a Parlamentului Republicii Moldova şi cea a Senatului României au analizat, joi, la Chişinău, în cea de-a patra şedinţă comună, legislaţia celor două state în vederea armonizării acesteia în privinţa profesiilor juridice.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, vineri, AGERPRES, şedinţa a fost condusă de preşedinţii comisiilor, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Olesea Stamate, întâlnirea fiind parte din seria de întrevederi începute în luna februarie 2022, în contextul dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre parlamentarii de pe ambele maluri ale Prutului.

Din delegaţia Senatului României au făcut parte: Robert Cazanciuc, Virgil Bob, Laura Moagher, Cătălin Fenechiu, Claudia Banu, Patricia Moş, Sorin Mateescu, Sorin Bumb, Vasilică Potecă. Din partea Uniunii Naţionale a Barourilor din România, delegaţia a fost condusă de preşedintele acesteia, Traian Briciu, şi din partea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti din România – preşedintele Alexandru Ailincăi.

Comisia juridică a Parlamentului Republicii Moldova a fost reprezentată de deputaţii Veronica Roşca, Igor Chiriac, Ana Calinici, Artemie Cătănoi, Vasile Grădinaru, Adrian Lebedenschi. La şedinţă, au participat şi reprezentanţi ai profesiilor juridice din Republica Moldova.

Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Olesea Stamate au salutat adoptarea recentă de către Senat a Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernele României şi Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) semnat la 9 februarie 2023, la Albiţa.

În scopul armonizării legislaţiei celor două ţări au fost constituite grupuri de lucru tematice, care au dezbătut aspecte din întreg spectrul profesiilor juridice – avocat, executor judecătoresc, notar şi expert judiciar, în vederea identificării unor mecanisme sau iniţiative comune în domeniul juridic.

Agenda a cuprins dezbateri privind îmbunătăţirea cadrului legislativ cu privire la reciprocitatea primirii în profesie a avocaţilor români în Republica Moldova, respectiv a avocaţilor din Republica Moldova în România, accesul notarilor la bazele de date necesare desfăşurării activităţii reciproce, proceduri existente doar în legislaţia notarială a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost vizate aspectele comparative ale organizării profesiei de executor judecătoresc din Republica Moldova şi România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks